Napadom na Cesargrad 1573. godine započela je Seljačka buna

velj 3, 2020 by

Napadom na Cesargrad 1573. godine započela je Seljačka buna

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu je u nedjelju 2. veljače organizirao “HOD PUTEM SELJAČKE BUNE DO UTVRDE CESARGRAD”.

Nakon okupljanja na Trgu Antuna Mihanovića brojni članovi Ogranka, članovi ostalih udruga, građani grada Klanjca i susjedne Slovenije svojim hodom do utvrde Cesargrad sudjelovali su u prvom obilježavanju obljetnice početka Seljačke bune na tom lokalitetu. Buna je započela u noći s 27. na 28. siječnja 1573. godine napadom na utvrdu Cesargrad pod zapovjedništvom Ilije Gregorića. Nakon uspješnog osvajanja i spaljivanja utvrde Cesargrad 29. siječnja, Gregorićeva vojska uz podršku slovenskih seljaka zauzima utvrdu Kunšperg i nastavlja s borbama i napadima na susjedne slovenske dvorce i utvrde. Gregorićevi loše naoružani goloruki seljaci poraženi su u bitci kod Šempetra.
Sudionici hoda su na skretanju za Cesrgrad, na početku Erdödyjeve ulice, postavili i putokaz s tekstom
“Put seljačke bune”.

Svojim sudjelovanjem u hodu više od 50 sudionika iskazalo je i svoj protest zbog ignoriranja i neadekvatnog valoriziranja povijesne činjenice o prostoru i vremenu početka Seljačke bune. Nakon obilaska zidina najveće vojne utvrde iz tog vremena, nazočnima su predsjednik i zamjenica predsjednika Odbora “Cesargrad u vremenu i prostoru” kratko prezentirali dosadašnje aktivnosti Odbora na arheološkim, konzervatorskim i restauratorskim radovima na stoljećima zanemarenoj i zubu vremena prepuštenoj utvrdi Cesargad. Isto tako naveli su da nedirnuta priroda Cesarske gore, Cesargrad i planinarski dom predstavljaju značajan potencijal za dopunu turističke ponude na čemu bi se trebalwe više angažirati turističke zajednice susjednih općina i grada Klanjca. Eto prilike da slijedeću godinu umjesto Ogranka, uz bogatiji i sadržajniji program, obilježe početak Seljačke bune na Cesargradu.
Sudionici hoda su kao pobjednici u toj bitci umjesto vila, kosa i mačeta nosili štapove za hodanje a u pinklecu i nešto za okrepu. Na Cesrgradu skupu se pridružila i pročelnica za obrazovanje i kulturu KZŽ gospođa Mirjana Smičić Slovenec.
Uz predivan sunčan dan, a da ugođaj bude potpun, pobrinuli su se vrijedni domaćini članovi HPD-a
“Cesargrad” koji su nas dočekali u Planinarskom domu i za sve sudionike pripremili kuhano vino koje su donijeli vinari – članovi Ogranka. Naravno, kao pravi puntari druženje smo završili pjesmom i to klanječkom himnom “Klanjec moj grad kak imam te rad”

Član Predsjedništva OMH i predsjednik Odbora:
Nikola Filko

 

Related Posts

Tags

Share This