Gradu Klanjcu petica i priznanje za transparentnost u trošenju javnog novca

srp 2, 2020 by

Gradu Klanjcu petica i priznanje za transparentnost u trošenju javnog novca

Institut za javne financije predstavio je u srijedu 1.srpnja 2020. rezultate šestog ciklusa istraživanja proračunske transparentnosti hrvatskih županija, gradova i općina koje su ove godine ocijenjene s prosječnom ocjenom 4,1, od mogućih 5. To je nastavak trenda rasta poboljšanja transparentnosti naših JLS-ova koji su prošle godine dobili zaključnu ocjenu Instituta 3,9, a prije šest godina u svom prvom istraživanju Institut im je dodijelio jedva prolaznih 1,8.

Kao primjeri transparentnosti među gradovima s prihodima manjim od 3.000 stanovnika ističu se Duga Resa, Oroslavje, Dugo Selo i Zlatar, a kao najmanji gradovi s objavljenih svih pet dokumenata Klanjec i Cres.

Proračunsku transparentnost u Institutu ocjenjuju temeljem broja ključnih dokumenata objavljenim na web stranicama jedinica lokalne samouprave, i to – izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlogu proračuna za 2020., izglasanom proračunu za 2020. i proračunskom vodiču za građane za 2020. 
Prošle je godine Grad Klanjec bio ocijenjen četvorkom te veseli što je ove godine postao primjerom transparentnosti malih gradova u RH.

Što se gradova tiče, prosječna ocjena ove godine je 4,5 (prošle godine je bilo 4,3), a broj odlikaša narastao je sa prošlogodišnjih 65 na čak 87. Prosječno najtransparentniji gradovi su u Brodsko-posavskoj i Istarskoj (5) te Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj (4,9) županiji.

 

 

Related Posts

Tags

Share This