Gradu Klanjcu 25 tisuća eura za program Europa za građane

sij 11, 2021 by

Gradu Klanjcu 25 tisuća eura za program Europa za građane

Uspješna suradnja Grada Klanjca i njegovih inozemnih partnera u okviru programa Europa za građane nastavit će se i ove godine. 

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) iz Bruxellesa objavila je ovih dana rezultate drugog i posljednjeg roka prijave za natječaje u programskom razdoblju 2014-2020.

U sklopu Cjeline 2. Demokratsko angažiranje i građansko sudjelovanje, Mjere 2.1. Bratimljenje gradova ovog natječaja, Grad Klanjec prijavio je projekt pod nazivom  EU Future Challenges – Diversity is our advantage – Budući izazovi EU – različitost je naša prednost, koji je EACEA pozitivno ocijenila i financirat će njegovu realizaciju i ove godine iznosom od 25 000 €. 
To je već peti uspješni projekt koji je u sklopu programa Europa za građane prijavio Grad Klanjec u programskom razdoblju od 2014.-2020.

Europskoj komisiji u ovom roku pristiglo je ukupno 37 projektnih prijedloga iz Hrvatske. Između 106 ukupno odobrenih projekata iz EU, uz Grad Klanjec, u sklopu mjere Bratimljenje gradova odobreni su još programi Grada Ludbrega, Općine Legrad, Grada Zagreba i Općine Konjščina.

U trodnevnom programu susreta građana, kojeg je za Grad Klanjec još jednom osmislila i prijavila na natječaj Europske komisije gradska ustanova Kulturni centar Klanjec, uz građane Klanjca i članove brojnih klanječkih udruga civilnog društva te dosadašnje partnere iz Češke, Slovačke, Slovenije Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, ove će se godine u realizaciji brojnih planiranih aktivnosti pridružiti i partneri iz Rumunjske i Austrije.
Program bi se trebao realizirati od 7.-9- svibnja, ali s obzirom na epidemiološku situaciju u Europi vezanu uz Covid-19, realnije je očekivati da to bude u jesenskom terminu početkom listopada. 

Glavna tema susreta ove je godine vezana uz razmjenu mišljenja građana iz 9 država o različitim temama vezanim uz budućnost Europske unije te će se tijekom trodnevnog programa organizirati cijeli niz tribina, radionica, debata, prezentacija. Neformalnim okupljanjima i predstavljanjem kulturne raznolikosti sudionicima će biti omogućeno da se međusobno upoznaju, stvaraju nove veze, educiraju se o drugim kulturama i prihvaćanju različitosti kao vrijednosti koju EU treba posebno njegovati. Cilj je i proširenje partnerstva  na drugim područjima kao što su zaštita okoliša, sport, kulturna razmjena te suradnja u već započetim i budućim zajedničkim projektima za djecu i mlade kroz program Erasmus.
 

Related Posts

Tags

Share This