Gradske mjere za ublažavanje posljedica krize uzrokovane koronavirusom

tra 27, 2020 by

Gradske mjere za ublažavanje posljedica krize uzrokovane koronavirusom

Sukladno svojim ovlaštenjima utvrđenim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek predložit će Gradskom vijeću Grada Klanjca donošenje odluka o mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 i pomoći lokalnim gospodarstvenicima i građanima pri prevladavanju aktualne krize.

Nakon što je još 31. ožujka gradonačelnik donio odluku kojom se roditelji djece s prebivalištem na području Grada Klanjca oslobađaju plaćanja mjesečnog učešća u financiranju cijene boravka djece u Dječjem vrtiću“Kesten“ u vrijeme privremenog zatvaranja, a Grad Klanjec nastavio osiguravati sredstva za financiranje troškova smještaja djece u vrtićima izvan područja Grada Klanjca, gradonačelnik predlaže i donošenje novih mjera.

Usvoji li Gradsko vijeće gradonačelnikov prijedlog,  poduzetnici koji su obuhvaćeni protuepidemijskim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a poglavito oni na koje se odnosi Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja od 19.03.2020. godine, bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade i zakupa javnih površina za razdoblje od 01.01.2020. g do 30.06.2020. godine.

Građani kojima će biti dostavljene uplatnice za komunalnu naknadu, moći će platiti komunalnu naknadu tijekom godine. Ukoliko naknadu ne plate u roku, neće se obračunavati zatezna kamata.

Pravo na oslobođenje od plaćanja komunalne naknade imat će građani koji su ostali bez posla, a prema utvrđenim kriterijima te će za oslobođenje plaćanja komunalne naknade trebati podnijeti zahtjev.

Također će takav zahtjev trebati podnijeti i poduzetnici, a osnovni kriterij za oslobađanje od predmetnih davanja je da podnositelji zahtjeva nemaju dospjelih dugovanja iz prethodnih godina prema Proračunu Grada Klanjca na dan podnošenja zahtjeva.

Grad Klanjec je, kao mjeru pomoći, privremeno zaustavio slanje svih ovrha prema postojećim dužnicima.

Kako bi ograničio trošenje proračunskih sredstava, Grad Klanjec do daljnjega obustavlja sve planirane investicije, osim onih koje su u tijeku realizacije, onih koje su nužne za normalan svakodnevni život građana ili se sufinanciraju iz EU programa.

Zbog novonastale situacije i nepoznatog učinka krize na gradski Proračun, do daljnjega je odgođeno donošenje odluke o dodjeli sredstava za sufinanciranje udruga.

Related Posts

Tags

Share This