Gradonačelnici Klanjca i Pregrade protiv ukidanja ispostava Porezne uprave

lis 6, 2017 by

Gradonačelnici Klanjca i Pregrade protiv ukidanja ispostava Porezne uprave

U prostorijama Gradske vijećnice Grada Pregrade, u utorak, 3.10.2017.g.  održana je zajednička press- konferencija gradonačelnika Grada Pregrade Marka Vešligaja i gradonačelnika Grada Klanjca Zlatka Brleka, predsjednika Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić Vlade Večerića i Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec Mladena Županića, te upravitelja Kuna-gore, Zanatske zadruge iz Pregrade Julia Fištera, na temu nove reorganizacije Porezne uprave po kojoj se u Pregradi i Klanjcu ne ustrojavaju Ispostave Porezne uprave.

Na press konferenciji je istaknut zajednički stav da je neprihvatljiv takav način reorganizacije, koji uvelike otežava poslovanje poduzetnicima s područja gradova Pregrade i Klanjca.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek naglasio je kako u Klanjcu Ispostava Porezne uprave ima 600 metara kvadratnih novouređenih prostora sa svim tehničkim predispozicijama za rad. – Mi ovom odlukom gubimo i posljednje institucije u našem gradu, a zapravo tražimo da svi imamo jednake uvjete. Naime, u nekim drugim krajevima Hrvatske Ispostave se nisu ukidale, a imale su u ingerenciji mnogo manji broj obveznika – objasnio je klanječki gradonačelnik.
Oba su se gradonačelnika složila kako je pozitivna odluka što se Porezna uprava vratila u Krapinu, koje je centar županije, no da odluka vezana uz Klanjec i Pregradu nikako nije dobra.
 
Gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj je izjavio da jako poduzetništvo i obrtništvo je najrazvijenije upravo na području koje pokriva navedena Ispostava Porezne uprave u Pregradi, a to je i osim područja Grada Pregrade i područje općina Hum na Sutli i Desnić, a što je najjači argument zašto ovakva jedna institucija mora biti u Pregradi. U Pregradi je prema podacima u 2016. godini poslovalo 89 poduzetnika i 138 obrtnika. Poduzetnici grada Pregrade ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 722,3 milijuna kuna, ukupne rashode od 688,4 milijuna kuna, neto dobit u iznosu od 31,3 milijuna kuna te su zapošljavali 1.397 djelatnika. Kada se pribroje poslovni rezultati poduzetnika Desinića i Huma na Sutli dolazi se do podatka kako poduzetnici navedenog područja ostvaruju ¼ ukupnih prihoda županije od čega ostvaruju gotovo polovicu prihoda od prodaje u inozemstvu. Također ostvaruju ¼ ukupnih investicija te zapošljavaju 1/5 ukupno zaposlenih Krapinsko-zagorske županije. Napomenuo je da je ukidanje Ispostave Porezne uprave na gospodarski najrazvijenijem području Krapinsko-zagorske županije, koje zapošljava gotovo četvrtinu ukupno zaposlenih na području županije i koje ostvaruje polovicu ukupnih županijskih prihoda od prodaje u inozemstvu dokaz potpuno promašene reorganizacije Porezne uprave.

A da će obrtnici imati velikih problema potvrdili su i predsjednici Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli i Desinić Vlado Večerić te Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec Mladen Županić. Kako je istaknuo Večerić, mnogo je bliže bilo obavljati poslove u Pregradi nego se dulje voziti i gubiti vrijeme. S njime se složio i Županić dodajući kako je istina da se mnogi postupci mogu obaviti putem e – porezne, no u taj sustav neki ne moraju biti uključeni. – Oni koji nisu u sustavu PDV – a fizički moraju dolaziti u Poreznu jer oni nemaju elektronsku aplikaciju. Isto tako, velika većina obrtnika nije informatički obrazovana pa opet moraju davati novce nekom računalnom servisu i stručnjaku da odradi to umjesto njih – objasnio je Županić. Upravitelj zanatske zadruge KUNA – GORA Julije Fišter složio se kako se zbog ovakve odluke gube i vrijeme i novac što nikako ne može biti dobro.

Prisutni su pozdravili vraćanje Područnoga ureda Porezne uprave u Krapinu, ali su istaknuli da je žalosno i sramotno da se u sklopu iste reforme Porezne uprave izostavljaju Ispostave Porezne uprave u Pregradi i Klanjcu. Ovakvim birokratskim i nepromišljenim odlukama Vlade RH, građani gradova Pregrade i Klanjca, a posebno se to odnosi na poduzetnike uvelike su dovedeni u neravnopravan položaj.

Najavili su zajedničko poduzimanje daljnjih aktivnosti usmjerenih prema Ministarstvu financija i Poreznoj upravi kako bi se u Gradu Pregradi i Gradu Klanjcu ponovno uspostavile Ispostave Porezne uprave te da će zatražiti i podršku Krapinsko-zagorske županije.

Related Posts

Tags

Share This