Grad Klanjec analizirao je portal gradonacelnik.hr

ožu 11, 2021 by

Grad Klanjec analizirao je portal gradonacelnik.hr
Prenosimo članak o Gradu Klanjcu objavljen na portalu gradonacelnik.hr

U Klanjcu, su tijekom 2019. iz proračuna izdvojili 25,14 posto sredstava za predškolski odgoj, izgradili i opremili jedan od najsuvremenijih dječjih vrtića u Hrvatskoj, arhitektonski i tehnički iznad standarda, uz dizalicu topline za grijanje i hlađenje što ga čini  jednim od ukupno tek tri takva vrtića u RH.

 Među gradovima su s najvećim rastom prihoda u proračunu na godišnjoj razini, u vrhu po izdvajanju u predškolski odgoj, među rijetkima su koji su se mogli pohvaliti i rastom broja novorođenčadi, u skupini gradovima su s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti i najvećim prirastom stanovništva…

Pohvaliti se s punim pravom u Gradu Klanjcu mogu i iznadprosječnom uspješnosti realizacijom projekata. Tako je od 13 novih projekata, pokrenutih u protekle tri i pol godine mandata, čak 10 do danas u potpunosti realizirano, a dva (izgradnja nogostupa, Kuća EU himni, šetnica s biciklističkom stazom) realiziraju se u fazama. Vrijednost realiziranih projekata od lipnja 2017. do 31. prosinca 2020. prelazi 30 milijuna kuna.

Pokrenuli su i 10 EU projekata. Devet ih je realizirano, a jedan je u tijeku realizacije, u svim navedenih Grad je nositelj projekta, a pored toga sudjelovali su kao partneri u još nekoliko projekata financiranih ili sufinanciranih iz europskih fondova. Riječ je o projektima prvenstveno usmjerenim na razvoj civilnog društva i poboljšanje kvalitete života mladih osoba. Ukupna ‘težina’ realiziranih EU projekta iznosi preko 12 milijuna kuna, a upravo je u tijeku realizacija  projekata u vrijednosti 266.850 kuna.

O uspješnosti rada gradske uprave itekako govori i uistinu impozantan rast Proračuna. Tako je izvorni u 2016. bio 3,98 milijuna kuna, dok je u 2020. iznosio 6,32 milijuna kuna. Izvršenje Proračuna penjalo se, pak, od 6,6 mil.kn u 2017. do 23,4 milijuna kuna u 2019. godini. Klanjec je baš u zadnjoj spomenutoj godini u postocima, imao najveći rast proračunskih prihoda -157 posto – u proračunu na godišnjoj razini, ujedno bio i vodeći po rastu prihoda (8.700-3.376 kuna) u odnosu na broj stanovnika. Imali su i najveći suficit po stanovniku -2,1 tisuće kuna.

U odnosu na izvorni proračun u 2019. (6,3 mil.kn), izvršenje proračuna u istoj godini bilo je veće skoro četiri puta (23,4 milijuna kuna), što je posljedica realizacije kvalitetnih programa financiranih isključivo bespovratnim EU sredstvima. Takav pristup proračunskim novcima omogućio je da i lani u krizi izazvanoj pandemijom Covida-19 redovito izvršavaju obveze i radnje nužne za normalno funkcioniranje lokalne zajednice, Gradske uprave i gradskih ustanova.

Nedavno su usvojili Proračun Grada Klanjca za 2021. godinu, planirani prihodi iznose 14 milijuna i sedamsto tisuća kuna, a od toga nešto više od 8 milijuna i sedamsto tisuća odnosi se na vlastita proračunska sredstva.

Posebno vode brigu o nadolazećim generacijama. Lako razumljivo, pretprošle godine su se našli među rekorderima po bebama, u gradu s oko 3000 stanovnika, rođeno ih je 32, a vrlo obećavajuće zvuči i što se u minulih nekoliko godina doselilo i više obitelji s brojnijim podmlatkom, dok im u inozemstvo trajno odlazi vrlo malo sugrađana.

Grad isplaćuje potporu u iznosu od 2.000 kn za prvo dijete, 3.000 kn za drugo i 4.000 kuna za treće dijete u obitelji. Financijska pomoć roditeljima četvrtog djeteta iznosi 5.000 kuna, a za svako slijedeće povećava se iznos za dodatnih tisuću kuna. Uz to dobili su i člansku iskaznicu Gradske knjižnice i čitaonice “Antun Mihanović” koja omogućuje trogodišnje besplatno članstvo mališanima.

U Klanjcu, su tijekom 2019. iz proračuna izdvojili 25,14 posto sredstava za predškolski odgoj, izgradili i opremili jedan od najsuvremenijih dječjih vrtića u Hrvatskoj, arhitektonski i tehnički iznad standarda, uz dizalicu topline za grijanje i hlađenje što ga čini  jednim od ukupno tek tri takva vrtića u RH. Vrtić ‘Kesten’ je vrijedan oko 11 milijuna kuna, kod čega bespovratna EU sredstva pokrivaju 7,4 milijuna kuna, a riječ o daleko najvećoj gradskoj investiciji čijim ostvarenjem su se riješili lista čekanja i pokrenula jaslička skupina koju Grad nije imao do sada.

Pritom, Grad Klanjec sa 60 posto cijene sudjeluje u plaćanju  vrtića  za prvo dijete,  za drugo se iznos umanjuje za 20 posto, dok je za treće vrtić besplatan. Tijekom pandemije korona virusa roditelji su u potpunosti bili oslobođeni plaćanja vrtića. Kada je u pitanju predškolski odgoj, u 2019. su bili i među Top 10 po izdvajanju u odnosu na broj stanovnika, odnosno po ulaganju ‘per capita’, izdvajanju iz proračuna i trendu povećanja sredstava u odnosu na godinu ranije, 2018.

Još jedan projekt kojim se pridonosi uspješnoj pronatalitetnoj politici i svojevrsnom ‘baby boomu’ jest ‘Popodne u vrtiću’ kojim je uvedeno poslijepodnevno radno vrijeme, nerijetko od nasušne potrebe zaposlenim roditeljima, naročito onima bez dostupnog baka/djed servisa. Njime je vrtić produljio rad do 19 sati, zaposlio još jednog odgojitelja na pola radnog vremena i kuharicu na dodatna 2 sata. Projekt uključuje i STEM program te program kulinarske radionice zdrave prehrane za djecu kao i nabavu potrebne opreme, a ukupna vrijednost projekta je oko 1,2 milijuna kuna, u cijelosti financirana iz EU fonda. Nabrojanom se može dodati i otvaranje logopedskog kabineta čiji rad sufinanciraju Grad Klanjec i Općina Veliko Trgovišće, a što je od velikog značaja za roditelje koji su na taj način izbjegli višemjesečno čekanje u drugim ustanovama, za što Grad godišnje izdvaja 75.000 kuna.

Iako nije osnivač, Grad redovito pomaže osnovnoj školi pa su tako u protekle tri godine kupljene četiri pametne ploče, dvije za matičnu školu u Klanjcu, a dvije za područnu u Lučelnici. Učenicima i studentima slabijeg imovinskog statusa kontinuirano se daje financijska stipendijska potpora, kao i onima koji postižu visoke rezultate tijekom školovanja, studentima 550 kn mjesečno, a učenicima 250 kuna. Grad subvencionira i nabavu radnih bilježnica za sve svoje osnovnoškolce, sufinancira se i učenički prijevoz djeci koja to pravo ne ostvaruju na temelju pedagoških standarda.

Grad Klanjec osigurava i socijalnu pomoć za svoje sugrađane u potrebi, i to u hrani i higijenskim potrepštinama, svakog mjeseca u godini, a uz blagdane se nastoji, osobito djecu, razveseliti i pokojim slatkišem i namirnicama potrebnim za spremanje kolača. Klanjec je također među rijetkim jedinicama lokalne samouprave koja sufinancira i linijski prijevoz, konkretno prema Zaprešiću, kako bi njegovi građani brže stigli do Zagreba, za tu svrhu godišnje izdvaja 150.000 kuna.

Grad su s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti i najvećim prirastom stanovništva u Krapinsko-zagorskoj županiji, što je direktna posljedica zapošljavanja,  a ne, pukih statističkih pokazatelja poput, na primjer, spleta okolnosti poput iseljavanja.

U vrijeme korona krize i Grad Klanjec je, dakako, donio žurne mjere za ublažavanje posljedica gospodarstvenicima i građanima, kao što je ukidanje plaćanja komunalne naknade i zakupa javnih površina za poduzetnike koji su obuhvaćeni protuepidemijskim mjerama. Tih obveza su bili oslobođeni svi gospodarstvenici koji nisu radili zbog Odluke o mjerama ograničavanja rada u trgovini i uslužnim djelatnostima, kao i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Također, privremeno se zaustavilo slanje ovrha prema postojećim dužnicima. Usput, dio mjera za ublažavanje posljedica krize odnosio se i na građane koji su oslobođeni plaćanja komunalne naknade ako su ostali bez posla, a obveze prema gradu, ako nisu plaćene u previđenom roku, mogle su se podmiriti bez plaćanja zateznih kamata.

Na koncu, Grad je izmjenom prostornog plana i oslobađanjem komunalnog doprinosa pridonio i jednoj od najvećih gospodarskih investicija u Županiji, a to je izgradnja nove proizvodne hale Predionice Klanjec, vrijedne 45 milijuna kuna te novog skladišta površine 4000 četvornih metara u vrijednosti 17 milijuna kuna.

I zaštita okoliša među prioritetnim je zadaćama. U 2019. za ukupno 12 milijuna kuna, sanirano je odlagalište i izgrađeno reciklažno dvorište u Medvedovom Jarku, paralelno su realizirali i europski edukativni projekt ‘Učimo zeleno’, a realizacijom projekta ‘NEWLIGHT – modernizacija energetski učinkovite i  ekološke javne rasvjete’ zamijenile su se stare žarulje novim LED lampama. Projekt NEWLIGHT prvi je u RH sufinanciran  iz programa ELENA, zajedničkog programa tehničke pomoći Europske komisije i Europske investicijske banke namijenjen za pripremu većih infrastrukturnih projekata europskih regija i  gradova u području čiste energije, prometa i zgradarstva, a koliko je uspješan najbolje govori  kako je u veljači 2019. u Bruxelesu primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge  (EESA).

U posljednjih nekoliko godina dosta je uloženo i u energetsku obnovu javnih zgrada. Takvu su rekonstrukciju doživjeli i zgrada gradske uprave, gradska dvorana, zgrada matične osnovne škole, ali i područne škole u Lučelnici. Financijski su podupirali i energetski učinkovitu obnovu privatnih kuća, a sve kako bi se smanjila potrošnja energenata kao jedan od najvažnijih faktora u očuvanju okoliša. S obzirom na višegodišnju odličnu suradnju s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske, vjeruju da ih očekuju u skorije vrijeme i neki daljnji važni projekti, prvenstveno u korištenju solarne energije, ističu iz Grada.

Izgrađen je i pročistač otpadnih voda u Dolu Klanječkom vrijedan 700.000 kn, na inicijativu Grada Klanjca, otprije zaštićeno područje prirode u Zelenjaku, proširilo se i na Cesarsku goru  koja je danas zaštićeno područje u kategoriji značajni krajobraz, dok je rijeka Sutlu dio ekološke mreže Natura 2000. Sa 41,80 posto izdvojenih sredstava u proračunu, Grad Klanjec je u 2018. godini bio vodeći hrvatskih grad po ulaganju u zaštitu okoliša. Drugi je bio po izdvojenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika, ali i u top deset po rastu izdvojenih sredstava u odnosu na godinu prije, pokazala je to naša analiza temeljena na podacima konsolidiranih proračuna.

Grad je 2020. instalirao i besplatni internet na tri lokacije koristeći 109.225  kuna bespovratnih EU sredstava u okviru inicijative ‘WiFi4EU’, izradio Glavni projekt šetnice s biciklističkom stazom, kao i Strategiju razvoja turizma. Tu su i ‘Europe for citizens – Europa za građane’ – program Europske agencije za obrazovanje,  kulturu i audiovizualnu politiku (EACEA), ali i – Spomen park znamenitih Klanjčana.

Osim  novih projekata, u protekle 3 i pol mandatne godine realizirani su i značajni redovni projekti  na izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, a prvenstveno je riječ o programu asfaltiranja nerazvrstanih cesta u što je uloženo  više od dva milijuna i sto deset tisuća kuna. Pripremljeni su za realizaciju i projekti  poput proširenja gradskog groblja (otkup  zemljišta, izrada projektne dokumentacije) te se intenzivno radilo i na pripremi projekata za  prijave na buduće očekivane natječaje europskih fondova iz nove financijske omotnice  2021.-2027.

Uz sve spomenute projekte koji su već realizirani ili su trenutno u tijeku odnosno u planu, odrađeni su i brojni radovi poput sanacija klizišta, izgradnje vodovodne mreže, izgrađeni su nogostupi, rekonstruirana mrtvačnica, novu fasadu je dobila stara zgrada vatrogasaca s početka 19. stoljeća…

Grad Klanjec uložio je maksimalan napor da u okviru svojih financijskih mogućnosti osigura proračunska sredstva za rad udruga u 2020. godini i to unatoč brojnim posljedicama koje je uzrokovala epidemija bolesti Covid-19. Grad  je za 2020. godinu za sportske udruge osigurao 128.500 kuna, za udruge u kulturi  32.000 kuna te 34.000,00 kuna za ostale udruge, a za rad civilnoga društva ukupno  194.500 kuna.

-Planira se i rekonstrukcija stepenica, tzv. prečki put. Troškovi financiranja novog Dječjeg vrtića znatno će se povećati, zaposlit će se novi djelatnici. U 2021. godini financiranje udruga i ostalih proračunskih korisnika planirano je kao i 2019. i 2020.  – kaže Zlatko Brlek, gradonačelnik Klanjca, Grada koji je lani zaslužio i ‘čistu peticu’ i priznanje za transparentnost u trošenju javnog novca. (Pero Livajić)

 

 

Related Posts

Tags

Share This