Financijska potpora projektu Kuća europskih himni

srp 29, 2014 by

Financijska potpora projektu Kuća europskih himni

Jedan od najznačajnijih projekata Grada Klanjca u zaštiti, promociji i prezentaciji bogate klanječke kulturne baštine i njenog stavljanja u funkciju kulturnog turizma svakako je uređenje Kuće europskih himni sa Zavičajnom zbirkom u prostoru franjevačkog samostana.
Izvrstan poticaj realizaciji ovog programa stigao je prošlog tjedna iz Ministarstva turizma koje je u okviru Programa “Fond za razvoj turizma” podržalo prijavljeni program pod nazivom “Kuća europskih himni i kulturna baština Klanjca” te će ga sufinancirati u ovoj fazi bespovratnim sredstvima u iznosu od 300.000,00 kn. S već odobrenim potporama Ministarstva kulture za 2014. godinu, Grad Klanjec i Kulturni centar uložit će do kraja godine u realizaciju ovog projekta oko 550.000,00 Kn.
Dugogodišnjim ulaganjima Ministarstva kulture RH u sanaciju i obnovu franjevačkog samostana  u Klanjcu kao vrlo vrijednog spomenika hrvatske kulturne baštine, pridružuje se tako u zajedničkom projektu svojom potporom i Ministarstvo turizma. Sinergijom kulture i turizma ovaj bi projekt trebao postati značajan razvojni potencijal lokalne zajednice jer uz muzejske sadržaje predviđa i niz drugih proizvoda kulturnog turizma, ali i povezivanja s gastronomskom te bogatom enološkom ponudom klanječkog kraja.
Dio sredstava bit će uložen u privremeni postav Zavičajne zbirke u južnom krilu samostana, a preostala sredstva u pripremu projektne dokumentacije i studije izvodljivosti za sjeverni dio prizemnog  samostanskog prostora koje je novim ugovorom Franjevačka provincija ustupila Gradu Klanjcu za potrebe muzejske djelatnosti na 99 godina. Očekuje se da bi osigurana sredstva trebala omogućiti izradu sve potrebne dokumentacije za prijavu ovog projekta za sufinanciranje iz EU fondova, s obzirom da je projekt dobio i pozitivno mišljenje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Related Posts

Tags

Share This