LIJEPA VEČER U GALERIJI ANTUNA AUGUSTINČIĆA

svi 6, 2009 by

LIJEPA VEČER U GALERIJI ANTUNA AUGUSTINČIĆA

Uz tridesetu godišnjicu smrti Antuna Augustinčića, a na dan njegova rođenja, u ponedjeljak 4. svibnja 2009. u 19 sati u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu  prikazana su tri dokumentarna filma iz arhiva Galerije u kojima se Antun Augustinčića pojavljuje kao protagonist ili tema filma. Ovaj program kojim se klanječka Galerija uključila i u obilježavanje ovogodišnjeg Dana grada naišao je na iznimno odobravanje publike koja se okupila u lijepom broju.
Prvi prikazani film bio je  Agram-Die Hauptstadt Kroatiens, 9 minutni dokumentarni film bez tona Oktavijana Miletića o Zagrebu iz 1943. godine, u kojem se Augustinčić pojavljuje u nekoliko kratkih, ali značajnih kadrova, a zanimljivo je bilo čuti i kakvu je interesantnu sudbinu imao ovaj dokumentarac.
Nakon njega na red je došao dokumentarni film Antun Augustinčić, snimljen 1960. godine u režiji Šime Šimatovića, koji predstavlja 12 minutni portret majstora-kipara i njegova opusa, dok  je treći film proizvod Hrvatske televizije i svojevrsni je in memoriam Antunu Augustinčiću povodom smrti 1979. godine. U tom je prilogu Daša Bradičić, koristeći dokumentarne snimke iz arhiva Hrvatske televzije, stvorila cjelinu riječi i slike koja u 4 minute sažima Augustinčićev život i rad. Filmove je odabrao kustos Galerije mr.sc. Davorin Vujčić.
Kulturni centar Klanjec, organizator glazbenog programa, ovaj se put odlučio za klapu “Bistrica” iz Marije Bistrice i sudeći po reakciji publike nije pogriješio.
Ugodno druženje nastavljeno je na prigodnom domjenku. Uz klapsku pjesmu, posjetitelji su se ispunjavanjem ankete pod nazivom (U)okvir(i) za 5, čiji je autor voditelj Galerije Božidar Pejković, uključili i u 14. muzejsku edukativnu akciju povodom Međunarodnog dana muzeja.

Leave a Reply