Film o zagrebačkoj mariološkoj baštini u Klanjcu predstavila dr.sc. Hrvojka Mihanović-Salopek

ožu 21, 2024 by

Film o zagrebačkoj mariološkoj baštini u Klanjcu predstavila dr.sc. Hrvojka Mihanović-Salopek

Kulturni centar Klanjec i Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika ugostili su u četvrtak 20. ožujka višu znanstvenu suradnicu u Zavodu za povijest hrvatske književnosti HAZU i predsjednicu Društva hrvatskih književnika dr.sc. Hrvojku Mihanović-Salopek i to s izvrsnim razlogom. Klanječka publika s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom i članovi zagorskog ogranka DHK pobliže su se upoznali s hvalevrijednim znanstveno-obrazovnim filmskim projektom “Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“ koje je u kinu Martin Kuće Klajn predstavila voditeljica projekta, autorica, scenaristica i redateljica filmova. Riječ je o projektu digitalnog snimanja hrvatske mariološke baštine koji stremi tome da nas sve zajedno potakne da obnovimo baštinu koju imamo i koja nas uvijek iznova zadivljuje. 

Najavljujući projekciju filma “Zagrebačka Gospa od kamenitih vrata” dr.sc. Hrvojka Mihanović-Salopek istaknula je i brojne poteškoće koje su pratile snimanje ovog filma, od pandemije i epidemioloških mjera koje su autoricu i njezine suradnike onemogućavale u snimanju ljudi pa sve do potresa čije su posljedice na zagrebačkim sakralnim spomenicima itekako vidljive i u pojedinim kadrovima filma. 
Film prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja vrlo zanimljiv kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta popraćen skladbama, stihovima Matoša, Đalskoga… U filmu su prezentirane vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima (Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Strossmayerova galerija starih majstora, Mimara i dr.) te osobito vrijedne knjige i rukopisi sačuvani u Metropolitani, NSK i Muzeju grada Zagreba. Iduće godine ili u 2026. planira se snimanje filmskog materijala i o marijanskim crkvama u Zagorju pa tako i o Crkvi Navještenja BDM u Klanjcu, a posjetitelje projekcije u Klanjcu autorica je zamolila za sugestije vezane uz narodne običaje štovanja Bogorodice, napjeve, mogućnosti sudjelovanja kulturno-umjetničkih društava… 
Kad bude dovršen cijeli bi projekt trebao bi biti dio jednog mnogo većeg europskog projekta koji je zamišljen kao svojevrsni vodič za hodočasnike, ali i turiste koji možda ne hodočaste, ali ih zanima povijest umjetnosti i kulturna baština pojedinih europskih svetišta.

Kako je neposredno prije projekcije filma održana i godišnja skupština Krapinsko-zagorskog ogranka DHK, večer je započela poezijom Božidara Brezinščaka Bagole, a film koji je prikazan u ovoj korizmenoj večeri u Klanjcu pokazao je kako za pokretanje i realizaciju ovakvog projekta morate imati odlike vrsnog znanstvenika, ali i zanesenjaka u najboljem smislu te riječi, a upravo su to posjetitelji prepoznali u dr.sc. Hrvojki Mihanović-Salopek.

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This