FAŠNIK 2012.

velj 21, 2012 by

FAŠNIK 2012.

Turistička zajednica grada Klanjca u tradicionalnoj suradnji s Turističkom zajednicom Kumrovca i Turističkom zajednicom Tuhlja i ove je godine priredila zajedničku i to već 23. po redu fašničku povorku.

U nedjelju, 19. veljače ključevi grada barem na sat vremena našli su se u rukama maskiranih sugrađana koji su svojim programom razveselili i nasmijali nikad brojniju publiku na fašničkim spelancijama na starom klanječkom trgu. Predstavnicima slobodne fašničke republike predao ih je zamjenik gradonačelnika, dok je za to vrijeme gradonačelnik Klanjca i novopečeni saborski zastupnik uživao u “saborskom kafeu”, gdje će prema mišljenu mnogih, ionako provesti veći dio svog saborskog mandata.
U ovogodišnju povorku uključilo se sedam maskiranih skupina s više od osamdeset sudionika. Pratili su ih kao i uvijek svirači Puhačkog orekstra iz Tuhlja, a kroz program vodila čak tri voditelja.
Program su započeli gosti iz Huma na Sutli čiji će “sprovod” ostati svakako upamćen po glasnom naricanju udovice, zagorska inačica popularnih Navihanki svirala je na instrumentima domaće izrade, a uslijedio je maštovit “politički cirkus”. Svake godine najviše truda u izradu maske ulaže Etno udruga “Kolovrat” iz Pristave, a ove su godine predstavili najnoviji prototip drvenog vojnog aviona.  Vrlo su maštoviti bili “europski štrumpfovi”, vidjeli smo i zagorsku tragediju Romeo i Julija iliti Štef i Barica, a program su završili Braco i Seka. Keruma i Nevenku odlično su “skinuli” Ivan Petrišić Keko i Hrvoje Hrbud Crv.

I ove je godine najuspješnije maske birala publika. Po dvadest nasumce odabranih posjetitelja glasalo je u Kumrovcu, Tuhlju i Klanjcu. Prvu nagradu i iznos od 2.000,00 kn osvojili su i to s uvjerljivo najviše glasova Europski štrumpfovi, drugu nagradu i 1.500,00 kn osvojile su Navihanke, a treću nagradu u iznosu od 1.000,00 kn Politički cirkus.
Novčanim nagradama nagrađeni su i svi ostali sudionici povorke.

Fašnički program u Klanjcu započeo je maskiranim nastupom Dječjeg vrtića “Kesten” kojeg je izvrsno na englskom predstavila teta Ksenija, nakon čega su zabljeskali mnogobrojni fotići kako bi zabilježili male crnce i zebre u fašničkom plesu.
Domaćin ovogodišnje povorke koja je točno u podne bila i u Kumrovcu, a u 14,00 sati u centru Tuhlja, bio je Grad Klanjec koji je nakon programa priredio i fašničku zabavu u Lovačkom domu u suradnji s Lovačkim društvom “Kuna”. Nakon proglašenja pobjednika bilo je naravno veselo i raspjevano do dugo u noć. 

 

Related Posts

Tags

Share This