FAŠNIČKE SPELANCIJE 2011.

ožu 12, 2011 by

FAŠNIČKE SPELANCIJE 2011.

U organizaciji Turističkih zajednica grada Klanjca i općina Kumrovec i Tuhelj, a u tradicionalnoj i dugogodišnjoj suradnji s Neregistiranom fašničkom udrugom organizirana je u nedjelju, 6. ožujka 2011. još jedna zajednička fašnička povorka.
Maskirane grupe i to njih sedam obišle su sva tri mjesta kako bi nasmijala posjetitelje i na sarkastičan način progovorile o aktualnim događanjima koja su obilježila prošlu godinu.
Nakon nastupa Dječjeg vrtića “Kesten” koji je za ovogodišnji Fašnik pripremio poseban projekt pod nazivom “Zagorski čučeki”, nešto malo poslije 14 sati na Trgu Antuna Mihanovića u Klanjcu pojavili su se i sudionici velike povorke. U goste su tako stigli Onur i Šeherezada sa svojom reklamom za novi Konzumov trgovački centar u klanječkoj industrijskoj zoni. Parodijom na sveprisutne turske serije predstavili su mladi sudionici iz Tuhlja, a grupa iz Pristave i Razdrtog pokazala nam je kako izgledaju prosvjedi na zagorski način. Na temu lokalne politike i njihovih čelnika našalio se Dnevnik Sprdačina Televizije. Aktualne teme nezaposlenosti mladih i obrazovanih Hrvata dotakla se grupa pod nazivom Neandertalci-intelektualci koja je na otvorenoj vatri na trgu spalila svoje fakultetske diplome i poželjela se vratiti natrag u špilju. Udruga “Kolovrat” i Ruda Žlender i ove su godine oduševili tehničkom izvedbom svoje maske. Drveni Jacamobil za kojeg ne treba gumenih kotača, a niti benzina jer ima pogon na noge, oduševio je prisutne koji su velikim pljeskom nagradili trud ove poveće obitelji Kremenko.
I na kraju, u radni posjet stigli su nam i pastiri iz susjedne Bosne i Hercegovine, Meho i Vaho sa svojom ovcom. Urnebesno smiješan nastup Ivana Petrišića Keka i Hrvoja Hrbuda koji u fašničkim spelancijama u klanječkom kraju sudjeluju od samoga početka osvojio je i najveći broj glasova publike i to u sva tri mjesta te tako zasluženo odnio prvu nagradu u vrijednosti od 2.000 kuna. Jacamobil bio je drugi, a Neandertalci- intelektualci treći. Novčane nagrade osvojili su i svi ostali sudionici, a domaćin Fašnika – TZO Tuhelj počastila je u vatrogasnom domu u Tuhlju odličnim gulašem i pićem. Uz glazbu i ples pod maskama izvučeni su i dobitnici tombole.  
Odlično su nas kroz program vodili fašnički ceremonijal meštri i to jedan kumrovečki, dva tuheljska i klanječki Velimir Čižmek, a kao i svake godine povorci se pridružio i Puhački orkestar “Lipa” iz Tuhlja.
Bilo je pravo zadovoljstvo među sudionicima tradicionalne povorke vidjeti puno mladih maskiranih lica pa se nadamo da će nas fašničke spelancije nasmijavati još puno godina.

Related Posts

Share This

Leave a Reply