EU ponovno financira klanječki program Europa za građane

srp 8, 2016 by

EU ponovno financira klanječki program Europa za građane

Nakon uspješno provedenog projekta “Europska tradicija za europsku budućnost” kojeg je u okviru programa Europa za građane sa svojim partnerima Grad Klanjec realizirao 2014. godine, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) iz Bruxellesa odabrala je te odlučila iznosom od 25.000 EURA financirati novi projekt koji je prijavljen na ovogodišnji natječaj.

U sklopu Cjeline 2. Demokratsko angažiranje i građansko sudjelovanje, a unutar mjere 1.2. Bratimljenje gradova, Grad Klanjec je prijavio projekt pod nazivom SolidEU – About solidarity in EU.

Između 124 odobrena projekta unutar mjere 1.2. Bratimljenje gradova, trodnevni program kojeg je za Grad Klanjec osmislila i prijavila gradska ustanova Kulturni centar Klanjec, jedini je odobreni projekt u ovom roku koji će se realizirati u Hrvatskoj.

Program će biti realiziran od 30. rujna do 2. listopada 2016. i to u suradnji s partnerskim organizacijama:  pobratimljenim gradom Wilamowice iz Poljske, Općinom Rajecké Teplice iz Slovačke, Hrvatsko  kulturno-prosvetnim društvom “Jelačić” Petrovaradin iz Srbije, Općinom Starše iz Slovenije te slovenskim Društvom umirovljenika Bistrica ob Sotli.
Kako će program biti realiziran tijekom trajanja kulturno-turističke manifestacije Zahvala jeseni u Klanjcu, uz brojne članove klanječkih udruga, u aktivnostima koje su predviđene ovim projektom sudjelovat će i građani iz mađarskog grada Heviz te Županje.

Glavna tema projekta vezana je uz pitanja migracija te solidarnosti unutar članica EU. S obzirom na položaj Grada Klanjca uz samu slovensko-hrvatsku granicu naglasak će biti stavljen i na razmišljanja građana o postavljenoj žilet žici. O spomenutim temama razgovarat će se tijekom nekoliko debata te radionica na kojima će biti i gostujućih stručnjaka te ljudi s iskustvom prihvata migranata.

Inače, u sklopu programa Europa za građane, na prvi ovogodišnji  rok  koji je bio 1. ožujka, prijavljeno je ukupno 89 projektnih prijedloga iz Hrvatske. Za financiranje je odabrano 6 projekata u okviru svih mjera.

 

Print

Related Posts

Tags

Share This