Eko kviz i terenska nastava u Zelenjaku

svi 3, 2022 by

Eko kviz i terenska nastava u Zelenjaku

U zaštićenom krajobrazu Zelenjak Osnovna škola Antuna Mihanovića i Ekološka udruga “Japica” Klanjec prošlog su petka, uz Dan planeta Zemlje i program “Klanječki dani – opet smo vani” organizirali “Eko kviz za velike klince”. Dio je to aktivnosti projekta “Eko igraonice” Ekološke udruge  “Japica” kojim se želi osvijestiti važnost raznolikosti u prirodi i uloga svake pojave, životinje i biljke te prvenstveno čovjeka u zaštiti prirode,  motivirati djecu za boravak u prirodi, razvijati njihove socijalne vještine, poticati aktivno sudjelovanje u rješavanju ekoloških problema od najranije dobi i tako odgajati angažirane i odgovorne građane u zajednici.
U kvizu su sudjelovale ekipe učenika viših razreda matične i područne škole, a pobjedničku ekipu iz klanječke škole Eko udruga “Japica” nagradit će edukativnim izletom, dok su simboličnu nagradu dobili svi sudionici. Predsjednica “Japice” Mirjana Štih i prof. biologije Ivana Troha Pirš, nekadašnja i sadašnja učiteljica biologije u klanječkoj školi, mogu biti itekako zadovoljne znanjem koje su pokazali mladi kvizaši. Bila je to prilika i za upoznavanje sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama koje se mogu naći u Zelenjaku, Sutli, na Cesarskoj i Risvičkoj gori, a kako bi usvajanje tih znanja bilo djeci što zanimljivije “Japica” i OŠ dale su izraditi “memory” kartice s fotografijama i nazivima pojedinih vrsta. 

Boravak u Zelenjaku škola je iskoristila i za izvanučioničku nastavu iz drugih predmeta pa su se tako učenici upoznali s društveno-povijesnim kontekstom u kojem je Antun Mihanović pisao stihove Horvatske domovine, ali i glazbom koja je nastala u njegovo doba. Naravno, bilo je vremena i za sportske aktivnosti i druženje na otvorenome što je jedan od ciljeva i projekta “Eko igraonice” i izvanučioničke nastave.

Related Posts

Tags

Share This