SORTIRAJTE I RECIKLIRAJTE OTPAD

kol 25, 2012 by

SORTIRAJTE I RECIKLIRAJTE OTPAD

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Gradom Klanjcem priredila je za građane Klanjca u četvrtak, 23. kolovoza 2012. edukativnu radionicu u sklopu projekta REMADISANUS.
Pod ovim ak

ronimom od travnja 2011. godine provodi se projekt „Poboljšanje kvalitete života stanovnika i očuvanje bioraznolikosti kroz sanaciju i remedijaciju onečišćenih lokaliteta“ i to u okviru Operativnog programa za prekograničnu suradnju IPA SI-HR 2007-2013., a koji završava 30. rujna ove godine.

Dijana Klasić, obnašateljica dužnosti ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ i suradnica Ivana Martinić na zanimljiv su način prezentirale podatke o količini komunalnog otpada koje proizvede jedno prosječno kućanstvo te nakon toga dale niz konkretnih prijedloga i ukazale na mogućnosti kako sortiranjem otpada koji je moguće reciklirati bitno smanjiti otpad koji je potrebno odlagati na odlagališta otpada, odnosno koji se više ne može upotrijebiti. Iako ovog trenutka u Klanjcu nema reciklažnog dvorišta, korištenje tzv. zelenih otoka koji postoje na više lokacija odličan je početak jer nam je svima, prije svega, potrebno podizanje svijesti o potrebi drugačijeg odnosa prema otpadu. Jednako tako, najveći dio naših građana ima mogućnost korištenja i recikliranja jednog dijela svog otpada stvaranjem komposta koji kasnije itekako može dobro doći u vrtovima i cvjetnjacima.

U okviru provedbe ovog projekta sanirano je 15 divljih odlagališta. Jedno od njih bilo je i na području grada Klanjca, a tijekom ove radionice prikazan je dokumetarni film koji je sniman tijekom sanacije divljeg odlagališta uz rijeku Krapinu u Velikom Trgovišću.

Related Posts

Tags

Share This