DVD Lučelnica svečano obilježio 90 godina od svog osnutka

lis 10, 2022 by

DVD Lučelnica svečano obilježio 90 godina od svog osnutka

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lučelnica obilježilo je velikom svečanošću koja je u nedjelju 9. listopada 2022. održana u novouređenom vatrogasnom domu svoju 90. obljetnicu.

Nakon postrojavanja svečanog ešalona okupljenih vatrogasaca iz prijateljskih DVD-ova koji su se odazvali ovoj svečanosti, stijeg DVD-a Lučelnica ukrašen je novom vatrogasnom zastavom koju je kum Božidar Gorup predao predsjedniku Nedjeljku Babiću. Nakon što je stjegonoša Boris Petek preuzeo novu zastavu, uz koračnice PO Mrzlo Polje i Mažoretkinje Dubrovčan, krenuo je mimohod vatrogasaca od kapele sv. Josipa do centra Lučelnice, a nakon toga održana je svečana sjednica u povodu ovog vrijednog jubileja.

Predsjednik DVD-a Lučelnica Nedjeljko Babić podsjetio je kako je 15. listopada 1932. godine grupa entuzijasta osnovala vatrogasno društvo pod nazivom DVD Tomaševec, budući da su se u ono vrijeme nazivi dobrovoljnih vatrogasnih društva davali po katastarskim općinama. „Prvo izabrano rukovodstvo našeg DVD-a bili su predsjednik Mirko Žitnik, zapovjednik Antun Leš, tajnik Juraj Komentar, blagajnik Josip Babić, zatim članovi Upravnog odbora Janko Štok, Rudolf Žitnik, Dragutin Opalin, Mijo Žitnik, Franjo Petek i Šandor Ban. Ta ista ekipa 1938. godine započinje izgradnju vatrogasnog doma, a 1940. ga završava i to na isti način kao i mi 80 godina kasnije. Naziv društva se 1945. godine mijenja u Vatrogasna četa Lučelnica, a 1956. godine u Dobrovoljno društvo Lučelnica. Predsjednik društva je od 1932. do 1952. godine bio Mirko Žitnik, od 1952. do 1976 Franjo Petek, od 1976. do 1990. Ljudevit Jambrešić te od 1990. Nedjeljko Babić“ – istaknuo je, među ostalim, u svom govoru predsjednik Babić te naglasio kako se nada da će uskoro završiti uređenje vatrogasnog doma za kojeg su 2008. godine napravili projektnu dokumentaciju, a 2009. krenuli sa zemljanim radovima nakon dobivene građevinske dozvole. Zahvaljujući kreditu koji uzima Grad Klanjec u iznosu od 150.000,00 kn  objekt je stavljen pod pod krov te ugrađena vanjska stolarija. Uslijedit će stanka u radovima zbog plana da se dom pokuša završiti sredstvima EU, a konačno ove godine intenzivno kreću radovi koji su, uz veliki volonterski doprinos članova i brojnih donatora, omogućili da se svečanost održi u dvorani novoga doma.

Obilježavanje je održano pod pokroviteljstvom župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, koji je uz ovu priliku Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lučelnica dodijelio posebnu zahvalnicu za 90 godina časnog i uspješnog rada. „Vatrogastvo je prije svega humani poziv. Tako je bilo 1932. godine, a tako je i danas. No usudio bih se reći da su okolnosti za biti vatrogasac danas, puno teže nego što su bile 1932. godine – prije svega zbog načina i brzine života, ali i zato što nas ima ipak ima manje. Unatoč svim teškoćama vatrogasci su danas prva snaga na koju se ja, kao župan, mogu pouzdati. Oni se odavno ne bave samo gašenjem vatre, već izlaze na intervenciju uvijek kad postoji potreba od rezanja grana, preko prometnih nesreća do velikih katastrofa poput potresa“ – istaknuo je župan Kolar te DVD-u Lučelnica posebno čestitao na radu s mladima i velikom angažmanu članova i prijatelja Društva na izgradnji i uređenju vatrogasnog doma.  „U manjim sredinama je izuzetno teško napraviti nešto što radi iskorak, ako pred sebe stavite visoke ciljeve koji objektivno nadilaze ono što se događa u vašoj sredini onda je to dugo i teško. Međutim, zadovoljstvo nakon njihovog ostvarenja je puno veće. Predsjedniče, u ovaj prostor je uloženo puno ljubavi, slobodnog vremena i vlastitog rada da bi se došlo do ove faze te možete biti ponosni na ljude koji su s vama doveli do toga da dom sada bude u ovakvom stanju“ – poručio je župan Kolar.

Okupljene su pozdravili i potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Klanjca Željko Zajec te gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek. „Grad Klanjec je sva svoja vatrogasna društva uvijek pomagao i to dosta više od onoga što Zakon nalaže, a tako ćemo raditi i u budućnosti. Još jednom Vam čestitam na svemu što ste napravili u ovih 90 godina i što ste uvijek pokazivali da je vatrogastvo na ovom našem području zapravo način života“ – istaknuo je gradonačelnik.

Na svečanoj su sjednici dodijeljene i brojne zahvalnice, priznanja i vatrogasne spomenice. Posebno izdvajamo da je na svečanosti bio i Zvonko Babić, kojemu je ovom prilikom potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Stjepan Skuliber uručio vatrogasnu spomenicu za 70-godišnji uspješan rad u vatrogasnoj organizaciji.

Na svečanosti su bili predstavnici brojnih prijateljskih vatrogasnih društava iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Zagrebačke županije. „DVD Lučelnica danas ima kvalitetno i stabilno članstvo, vatrogasnu mladež, dobro izvježbanu i opremljenu ekipu sa navalnim i kombi vozilima, te ljude koji će i dalje raditi na dobrobiti DVD-a“ – istaknuo je u ime okupljenih vatrogasaca dugogodišnji predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Ivica Glas.

Svečanost su svojim nastupima obogatili Mažoretkinje Dubrovčan i Puhački orkestar Mrzlo Polje.

Related Posts

Tags

Share This