Društvo vinara “Antun Mihanović” proslavilo Vincekovo

sij 20, 2019 by

Društvo vinara “Antun Mihanović” proslavilo Vincekovo

Društvo vinogradara, vinara i prijatelja dobrog vina “Antun Mihanović” Klanjec okupila je u subotu, 19. siječnja svoje članove, goste i prijatelje kako bi dobro raspoloženi, uz molitvu, pjesmu, dobru vinsku kapljicu, domaće zagorske specijalitete i puno smijeha zajedno obilježili blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara.
Hladan, ali i lijep zimski dan u  klanječkim vinogradima na obroncima Cesarske gore pridonio je odličnom raspoloženju, a njemu su svakako u najvećoj mjeri pripomogli srdačni ovogodišnji domaćini, obitelj Darka Novosela, koja je u svom vinogradu i kleti smještenim na jednom od najljepših položaja i vidikovaca u klanječkom vinogorju, ugostila članove udruge i njihove goste. Pozdravljajući sedamdesetak okupljenih klanječkih vinara i gostiju, domaćin se prisjetio i kako im je domaćinstvo ovog lijepog tradicionalnog običaja pripalo ponovno nakon 17 godina od prvog okupljanja u njihovom vinogradu uz ovaj lijepi tradicionalni običaj.
Početak ovogodišnjih sezonskih radova u vinogradima proslavljen je blagoslovom i zajedničkom molitvom koju je predvodio klanječki župnik p. Antun Jesenović. 
Nakon pozdravnih riječi predsjednika Društva Zvonka Lovreka koji je okupljenim vinogradarima poželio dobru i uspješnu vinogradarsku godinu, tradicionalne spelancije u vinogradu vodio je Ivan Petrišić Keko uz šaljivu “pomoć” svih prisutnih među kojima su bili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, direktorica TZP Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar. Uz puno smijeha i dobrog raspoloženja obrezan je prvi trs u vinogradu, a vinskom su kapljicom obilno zalite i domaće kobase obješene na trsu.
Vinckeovo je naravno i ove godine obilježila i ponuda domaćih gastronomskih specijaliteta za koju su se pobrinuli domaćini. Lijepo je druženje, uz svesrdu pomoć Tamburaškog sastav “Ekipa”, uz uobičajene regule iz poznatih Križevačkih statuta kojih se treba držati pri ovakvim okupljanjima, nastavljeno tijekom cijelog poslijepodneva u vinoteci Klanječka pelnica. 

Related Posts

Tags

Share This