Drugi sastanak osam lokalnih čelnika s temom revitalizacije pruge i problematikom javnog prijevoza

sij 8, 2018 by

Drugi sastanak osam lokalnih čelnika s temom revitalizacije pruge i problematikom javnog prijevoza

U petak, 5. siječnja 2018. Općina Dubravica bila je po drugi put domaćin sastanka gradonačelnika Grada Klanjca i načelnika općina Marije Gorice, Brdovca, Pušće, Kraljevca na Sutli, Zagorskih Sela i Kumrovca koji su u listopadu prošle godine ponovno pokrenuli pitanje revitalizacije željezničke pruge Savski Marof-Kumrovec koja je zatvorena prije 17 godina.
Nakon prvog sastanka, čelnici ovih lokalnih jedinica pismeno su se obratili Ministarstvu prometa i Vladi RH.

– Dobili smo odgovor predsjednika Vlade RH da je ta problematika proslijeđena Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Očekujemo da će HŽ Infrastruktura poduzeti određene korake u narednom periodu – rekao je načelnik Dubravice Marin Štritof.
Načelnik Brdovca Alen Prelec istaknuo je kako su zbog Savudrijske vale hrvatsko – slovenski odnosi trenutno “zategnuti” te bi to mogao biti faktor koji prolongira ponovno aktiviranje pruge. Ipak, svi se nadaju pozitivnom ishodu, a planira se i sastanak s čelnicima slovenskih općina kojima prolazi pruga.

Tema ovog sastanka nije bila samo revitalizacija pruge, već i javni autobusni prijevoz. Naime, sve je više pritužbi građana, a zaključak je da je  prijevoz preskup, linije neredovite i rijetke, autobusi stari, a sredstva koja jedinice lokalne samouprave izdvajaju iz proračuna sve veća, a usluga sve lošija.
Iako je projekt Integriranog prijevoza unutar Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba pokrenut još 2012. godine, naznaka za njegovu realizaciju još nema, a do tada su neke od općina osuđene na egzistenciju bez javnog prijevoza.

Zaključeno je da se taj problem treba riješiti što prije jer se radi o jednom od važnih faktora u sprečavanju iseljavanja i poticanju demografske obnove pa se na sastanku tako razgovaralo i o mogućnosti osnivanja vlastitog komunalnog poduzeća koje bi preuzelo pružanje usluga javnog prijevoza.

Photo: Zagorje International

Related Posts

Tags

Share This