Donacija Zaklade Adris za Kuću europskih himni

stu 28, 2019 by

Donacija Zaklade Adris za Kuću europskih himni

Zaklada Adris, najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, svečanošću na kojoj su u utorak 26. studenoga 2019. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prisustvovali i gradonačelnik grada Klanjca Zlatko Brlek te ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin, zaključila je svoj trinaesti donacijski ciklus. Za projekte iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, uključujući i stipendije, Zaklada Adris je i ove godine izdvojila više od tri milijuna kuna.

Između 412 projekata koji su pristigli na ovogodišnji natječaj Zaklade Adris, Uprava Zaklade odlučila je u Programu baština i dobrota odobriti financijsku potporu u iznosu od 60.000 kuna za prijavljeni program Grada Klanjca: Centar za posjetitelje Putevima Lijepe naše i Kuća europskih himni.

Dodijeljenom donacijom finacirat će se nabava opreme za VR i AV za postav sa sarkofazima obitelji Erdödy u prostoru franjevačkog samostana.

Čestitajući dobitnicima predsjednik Uprave Adris mr.sc. Ante Vlahović između ostalog je rekao: “U svojevrsnoj opreci s duhom vremena – u kojem često praznikuje beznačajnost – ustrajali smo u poticanju kulture izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu. Zagovaramo učenje, rad i zauzetost za opće dobro. Htjeli bismo da u našoj ostavštini bude pohranjeno da smo se kladili na pametnu i kreativnu Hrvatsku. Na budućnost! Da naši ljudi, sa svojim identitetom, budu prepoznati – u ipak „europskoj sudbini“.

Nazočnima se obratio i predsjednik Zakladne uprave Korado Korlević koji je rekao da je Hrvatska početkom 20. stoljeća sjedila za stolom s najnaprednijim nacijama svijeta. „Onda smo postali prosjek. Počeli smo gledati na Istok umjesto na Beč, Peštu, London, Pariz i izgubili smo jedno stoljeće ”, rekao je Korlević.
„Projekti i pojedinci koje je izabrala Zaklada Adris daleko su iznad prosjeka te vjerujemo da ćemo zahvaljujući njima ponovno zauzeti zasluženo mjesto u europskoj kulturi i znanosti“, izjavio je Korlević.

Na svečanosti su nastupili mlada violončelistica Nina Lucia Perina, uz klavirsku pratnju profesorice Gordane Pavić i glazbenik, skladatelj i pijanist Matej Meštrović, oboje dobitnici donacija Zaklade Adris.

 

Related Posts

Tags

Share This