Dokumentarna izložba uz 80. obljetnicu HPD-a Cesargrad

svi 9, 2017 by

Dokumentarna izložba uz 80. obljetnicu HPD-a Cesargrad

Hrvatsko planinarsko društvo “Cesargrad” Klanjec u suradnji s Kulturnim centrom Klanjec priredilo je dokumentarnu izložbu u povodu obilježavanja svog vrijednog jubileja – 80. godišnjice djelovanja Društva. Izložba koja je otvorena u petak, 5. svibnja 2017. u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice “Antun Mihanović” arhivskom dokumentacijom te brojnim fotografijama prikazuje povijesni slijed u radu klanječkog planinarskog društva.  Svjedoči o planinarenju u klanječki kraj i prije osnivanja HPD-a “Cesargrad” 1937. godine, donosi niz dokumenata o povijesti samog osnivanja ( od inicijative dr. Stjepana Ivekovića 1933. godine, novog pokušaja dr. Muhvića, pa sve do zapisnika o održavanju osnivačke skupštine u hotelu Alberta Novaka koju je početkom 1937. godine inicirao dr. Maksimilijan Stepinec).

Za ovu prigodu je iz Samoborskog muzeja, koji čuva arhivsku dokumentaciju HPD-a Zagreb i njegovih podružnica, posuđena Spomen značka koju je 1924. godine u povodu 50. obljetnice hrvatskog planinarstva izradio naš Antun Augustinčić, a zanimljivo je da iz te godine seže i prvi podatak o želji da se u Klanjcu osnuje planinarsko društvo o čemu svjedoči dopisnica dr. Avelina Stahuljaka koju šalje HPD-u Zagreb.

Posjetitelji mogu vidjeti tko su bili osnivači HPD-a “Cesargrad”, kako je izgledala planinarsko-lovačka kuća izgrađena 1951. godine, niz crno-bijelih fotografija s Cesargrada pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, s naglaskom na aktivnosti velikog klanječkog planinara Ivana Magdića. Izložene fotografije svjedoče o obilježavanju dosadašnjih obljetnica za koje velike zasluge ima dugogodišnji tajnik i predsjednik Marijan Pleško, radovima na obnovi doma, konačnom dolasku struje Cesargrad…pa sve do brojnih aktivnosti sadašnjega članstva. Kao posebnu zanimljivost na izložbi ističemo i skulptura u drvu Klanječki planinar čiji je autor Željko Ilić, član Društva. 

Arhivsku dokumentaciju godinama je vrijedno skupljao Marijan Pleško koji je na otvorenju izložbe govorio o bogatoj povijesti Društva, a uz njega postav ove izložbe potpisuje Snježana Horvatin.    
Izložbu su pomogli postaviti Gradska knjižnica te vrijedni članovi HPD-a “Cesargrad”, a ostaje otvorena do 19. svibnja 2017.  

Related Posts

Tags

Share This