Dodjela Pjesničke nagrade vratila se na trg pri Mihanoviću

lip 11, 2021 by

Dodjela Pjesničke nagrade vratila se na trg pri Mihanoviću

U godini velikih okruglih obljetnica u kojoj se obilježava 225. godišnjica rođenja i 160. godišnjica smrti Antuna Mihanovića tradicionalnom dodjelom Pjesničke nagrade koja nosi njegove ime, a dodjeljuje se učenicima osnovnih i srednjih škola iz Krapinsko-zagorske županije, klanječke kulturne ustanove i udruge započele su s organizacijom cijelog niza kulturnih programa koji nas očekuju idućih mjeseci, a vezani su uz ime autora stihova Lijepe naše.

Ovogodišnji pjesnički natječaj koji priređuju Grad Klanjec i Gradska knjižnica i čitaonica „Antun Mihanović“ bio je jubilarni petnaesti po redu, a organizatori su bili izuzetno radosni što su na pjesnikov rođendan nagrađene pjesnike mogli ponovno ugostiti na Trgu Antuna Mihanovića. Iako još uvijek u manjem broju od uobičajenog i odvojene u male balončiće za stolovima  te uz epidemiološke mjere.
Uz Mihanovićevu bistu, mlade zagorske pjesnike, njihove mentore i roditelje pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice Maja Vukina Bogović,  a u ime pokrovitelja čestitali su im Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu KZŽ i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.
Ovogodišnji pjesnički natječaj brojem pristiglih radova nadmašio je sva očekivanja organizatora. Prijavilo se 9 škola, 19 mentora, a 78 učenika sudjelovalo je s 99 pjesama.

Stručno povjerenstvo ove godine bilo je u sastavu Branka Tuđa Kanceljak, Ljubici Ribić i Marija Hlebec i imalo je težak, ali lijep posao odabira najuspješnijih pjesničkih ostvarenja mladih autora.

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola prvu nagradu osvojila je Petra Jambrešić za pjesmu Boje mojega kraja, OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, mentorica Mira Petek. 
Druga nagrada otišla je u ruke Lote Belošević iz OŠ Oroslavje, mentorica Snježana Sitarić-Knezić. Dodijeljene su dvije treće nagrade i to Marti Grden iz OŠ Orslavje, mentorica Snježana Sitarić-Knezić i Marti Plečko Harapin iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, mentorica Dubravka Jelušić.
U ovoj kategoriji dodijeljene su  i dvije posebne nagrade, a dobili su ih Dominik Antolić iz 1. razreda OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, mentorica Barbara Bogović te Petra Lacković iz OŠ Marija Bistrica, mentorica Biserka Ciglenečki. Prigodne nagrade uručila im je ravnateljica klanječke knjižnice.

U kategoriji viših razreda osnovnih škola prvonagrađena je pjesma Ovih dana… Katje Skušić iz OŠ Oroslavje, mentorica Vesnica Kantoci, drugu nagradu osvojile su Lorena Grahovar iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, mentorica Dragica Gajšak i Nika Žagar iz OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, mentorica Antonija Krstić Peć. Treću nagradu podijelile su Lorena Cvilinder iz OŠ Đure Prejca Desinić, mentorica Vedrana Gudek i Klara Juranić iz OŠ Krapinske Toplice, mentorica Mira Korbar.
Posebnu nagradu za svoj pjesnički uradak dobili su Ellen Bogović iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, mentorica Tamara Harapin , Alen Miketić iz OŠ Marija Bistrica, mentorica Anita Klemar i Anamarija Draganić iz OŠ Side Košutić Radoboj, mentorica Tamara Poljak. Učenicima je nagrade uručio gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Posebno draga kategorija organizatorima ovog natječaja svakako je ona za učenike s posebnim potrebama. U ovoj kategoriji prvu nagradu osvojila je Lana Zebec za pjesmu Če bi štel, dok je drugonagrađeni Božidar Antonio Hrgetić. Oboje su učenici OŠ Oroslavje, a mentorica im je Vesnica Kantoci. Treća nagrada otišla je u ruke Ivana Oreškovića iz OŠ Ante Kovačića Zlatar, mentorica Veronika Podobnik, a nagrade je uručio Nikola Kristić, predsjednik Kulturnog vijeća KZŽ.

U srednjoškolskoj kategoriji pristigli su radovi iz Srednje škole Oroslavje, a najuspješnijom ocjenjena je pjesma ...jer je moja mlade pjesnikinje Jane Šalec, mentorica Karmela Šafarik-Todorović. Druga nagrada otišla je i ove godine Magdaleni Blagec, mentorica Jelena Tukač, a treća je bila Marta Mrzljak, mentorica, Karmela Šafarik-Todorović. Nagrade je uručila Mirjana Smičić Slovenec.
Nagrađene pjesme čitali su sami autori, a svi radovi pristigli na natječaj objavljeni su u Zborniku koji su ilustrirali članovi LU Oton Iveković Klanjec.

U ovoj obljetničkoj godini Hrvatska pošta izdala je 19. travnja prigodnu marku s motivom Antuna Mihanovića i to u seriji ZNAMENITI  HRVATI. Prvoga dana izdana je i prigodna omotnica, a 10. lipnja u poštanskom uredu u Klanjcu i prigodni poštanski žig. Ivan Drašković iz filatelističkog društva Zaboky kratko je publici predstavio i ovaj način prisjećanja na autora himne. 

Kao što nam je prošle godine nedostajao susret s našim malim pjesnicima, jednako tako nam već mjesecima nedostaje druženje s našim školarcima pa je i njihov jučerašnji program na trgu bio i za sve nas posebno drag i veliki događaj.  Uvod u svečanost nazvan „Horvatska domovina“ pripremili su Florijan Novak, Tena Išek, Dora Glogoški, Lana Firšt, David Majcen i Lorena Grahovar te Klara Šarlog na flauti sa svojom učiteljicom Tamarom Harapin. “Klanjec, najljepši grad”, pjesmu koju je pripremila učiteljica Dubravka Jelušić, izveli su učenici 3. razreda iz Klanjca sa solisticom Zorom Habajec. Uz svog voditelja Nikolu Vranića nastupio je i školski bend u sastavu Tena i David – ukulele, Petar – gitara i Nino na ksilofonu, o ljubavi i miru zapjevali su na trgu i članovi školskog zbora s voditeljicom Danijelom Stanišak, a cijelu radosnu priču završili veselo i nasmijano pjevači iz PŠ Lučelnica. 

Potporu ovoj kulturnoj manifestaciji pružili su Ministarstvo kulture i medija, Krapinsko-zagorska županija i Grada Klanjec, a nagrade sponzorirali Turistička zajednica Biser Zagorja, BIMA i nakladnik “Katarina Zrinski”.

Related Posts

Tags

Share This