Svečano dodijeljene pjesničke nagrade “Antun Mihanović”

lip 14, 2017 by

Svečano dodijeljene pjesničke nagrade “Antun Mihanović”

U ponedjeljak, 12. lipnja 2017. u Klanjcu je održana još jedna tradicionalna svečanost dodjele Pjesničke nagrade “Antun Mihanović” koju već jedanaesti put priređuje klanječka Gradska knjižnica. 
Riječ je o pjesničkom natječaju za domoljubnu poeziju učenika osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije. Svečanost je započela u Spomen parku gdje je klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek u pratnji v.d. ravnateljice Knjižnice Mirjane Čelec položio cvijeće i zapalio svijeću na grobu Antuna Mihanovića povodom godišnjice pjesnikova rođenja.
Na svečanosti koja je nakon toga održana u Izložbenoj dvorani učenicima je na njihovim uspješnim literarnim radovima u ime pokrovitelja Grada Klanjca čestitao gradonačelnik Brlek te ispred Gradske knjižnice Antuna Mihanovića Mirjana Čelec, zahvalivši se posebno mentorima koji potiču darovitost svojih učenika, između ostalog i sudjelovanjem na ovom ili pak sličnim natječajima.

U kategoriji osnovnih škola prvu nagradu osvojila je Sara Gajšak iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec za pjesmu Uronjena u prirodu. Njezina mentorica je Dragica Gajšak. Dodijeljene su dvije druge nagrade i to Ani Latin s mentoricom Nevenkom Šušljek iz OŠ Ante Kovačića iz Zlatara te Heleni Dolovčak iz OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko. Mentorica: Marija Bolšec.
Treću nagradu osvojio je Roko Knezić iz Osnovne škole Oroslavje uz potporu mentorice Vesnice Kantoci. Posebnu nagradu osvojio je i Luka Brglez, učenik OŠ Antuna Mihanovića Klanjec.

Stručno povjerenstvo u kojem su ove godine vrijedno radili Božidar Brezinščak Bagola, Marija Hlebec i Božena Kos odlučilo je među srednjoškolcima najuspješnijim ostvarenjem proglasiti pjesmu Kaj vu duši Lune Plečko iz Srednje škole Krapina. Mentorica: Ivana Barlović, prof.
Druga nagrada i ove godine otišla je u ruke Katarine Pažur iz Gimnazije A. G. Matoša iz Zaboka; mentorica Nikolina Tuđa Svečak, prof., dok su treću nagradu podijelile učenice Srednje škole Oroslavje, Ivona Drobac i Agata Gredičak. Mentorice: Jelena Tukač, prof. i Karmela Šafarik-Todorović, prof.

Nagrade je u ime pokrovitelja nagrađenim učenicima uručio gradonačelnik Klanjca.
Svi pristigli radovi na ovogodišnji natječaj objavljeni su i u prigodnom Zborniku radova.
Vrlo lijep program za svoje male kolege – pjesnike priredili su učenici, ali i učitelji osnovne škole klanječke osnovne škole. Folklorna grupa PŠ Lučelnica pod vodstvom Dragice Gajšak, male članice Kajkavske grupe Hana Ricijaš, Elle Bogović, Klara Šarlog, Ema Sinković, Lea Kralj i mali im kolega Ivan Ilić. Posebno ugodno iznenađenje za publiku ove je godine bio učiteljski pjevački zbor uz pratnju u Nikole Vranića. Odlično izvedene skladbe koje su u kratkom vremenu klanječke učiteljice uvježbale sa svojim voditeljem Filipom Meštrovićem izmamili su široki osmijeh kod svih posjetitelja ove male svečanosti u čast autora Horvatske domovine. 

Iskrene čestitke ovogodišnjim dobitnicima Pjesničke nagrade “Antun Mihanović”!

PRVA NAGRADA U KATEGORIJI SREDNJIH ŠKOLA

LUNA PLEČKO
Srednja škola Krapina
Krapina
Mentorica: Ivana Barlović, prof.

KAJ VU DUŠI

Ne moreš ga videti, več same očutiti;
Ne moraš se njega pred nikim stideti!

Negda je z babicu išel sadit luk,
Denes pak s tobuj ide na Fejsbuk.

Ne moreš ga nigder drugder takvega najti,
Navek bu tuj, i gda prejdeju dugi cajti.

I gda se preseliš prek tam, h raj,
I tam buš našel svoj dragi kaj.

I če se glih vse na ovom svetu zruši,
Navek bu mi ostal kaj vu duši.

 

PRVA NAGRADA U KATEGORIJI OSNOVNIH ŠKOLA

SARA GAJŠAK
Osnovna škola Antuna Mihanovića
Klanjec

Mentorica: Dragica Gajšak

URONJENA U PRIRODU

U zlatno jutro
polako koračam starim putovima
kroz šumovite brežuljke.
Prati me nježan miris bagrema
I cvrkut ptica iz gustih krošanja.
Svjetlucajući na suncu
Biserna rosa krasi gustu travu
Skrivajući otiske mojih stopala.
Tratinčica pruža bijeli vijenac latica
I okreće se za suncem.
Blagi povjetarac nježno skida latice s cvijeća
Na tlu slikajući šareni sag.
Sunce polako zalazi,
A mladi mjesec u pratnji zvijezda
Razbija tamu.
Iz umorne trave čuje se samo tihi glas cvrčka.
Vrijeme je za počinak.

Related Posts

Tags

Share This