Dodijeljene pjesničke nagrade Antun Mihanović i nagrade za likovno stvaralaštvo

lip 13, 2023 by

Dodijeljene pjesničke nagrade Antun Mihanović i nagrade za likovno stvaralaštvo

Ovogodišnja svečanost dodjele Pjesničke nagrade „Antun Mihanović“ za domoljubnu poeziju učenika osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije održana je ovog ponedjeljka 12. lipnja a organizatori, Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović” i Grad Klanjec, bili su izuzetno radosni što su nagrađene učenike, njihove učitelje, roditelje i drage sugrađane mogli ponovno ugostiti u prekrasnom okruženju Spomen-parka znamenitih Klanjčana.
Tradicija je to koja se uz godišnjicu rođenja autora hrvatske himne ove godine održava u Klanjcu 17. godinu za redom  a na inicijativu organizatorice ovog lijepog kulturnog događaja koje promovira stvaralaštvo djece i mladih, ravnateljice Gradske knjižnice Adrijane Čelec, po prvi put je raspisan i likovni natječaj “Po veseloj livadici, Pěsme glasno brěg odbija…” te je sudjelovanje učenika osnovnih i srednjih škola prošireno s Krapinsko-zagorske županije i na Zagrebačku županiju i Grad Zagreb.

Ovogodišnji pjesnički natječaj brojem pristiglih radova ponovno je nadmašio sva očekivanja organizatora. Sudjelovalo je 119 učenika i 12 mentora iz 12 osnovnih i 3 srednje škole. Dok se svojim iznimno kvalitetnim radovima na likovni natječaj prijavilo 60 učenika iz 7 osnovnih i 3 srednje škole, uz 15 mentora. Ukupno je to zavidnih i velikih 179 radova pa je i pred članovima stručnih povjerenstava bio zahtjevan zadatak pri odabiru najuspješnijih.

Stručno povjerenstvo za pjesničke radove ove je godine bilo u sastavu Diana Greblički Miculinić, prof., Katarina Matošević Šoban, prof. i Nena Lončar, višestruko nagrađivanja književnica za djecu, dok je težak, ali lijep posao odabira najuspješnijih likovnih ostvarenja mladih autora bio pred akademskom kiparicom Petrom Šoltić, akademskom slikaricom Matejom Harapin i arhitekticom Nevenkom Tramišak.

Svi literarni i likovni radovi pristigli na ovogodišnji natječaj objavljeni su u tiskanom zborniku radova čiju naslovnicu krasi rad Emme Dedić, učenice 6. razreda OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba, mentorica Renata Geber, koji je nagrađen u kategoriji grafičkog rješenja naslovnice zbornika.  

Na svečanosti u Klanjcu bila je i zamjenica župana Jasna Petek, koja je u ime pokrovitelja pozdravila sve okupljene na dodjeli nagrada, čestitala organizatoru na dugogodišnjoj tradiciji okupljanja učenika u pisanju domoljubne poezije te zahvalila svim učenicima i mentorima koji su se prijavili na ovogodišnji natječaj.

–  Krapinsko-zagorska županija u svom radu dugi niz godina njeguje i podržava rad s darovitom i talentiranom djecom. Ove je godine natječaj proširen što samo dokazuje kako ovo događanje raste i ima sve veći broj sudionika. Osim učenicima, posebna pohvala ide i svim učiteljicama i učiteljima, koji podržavaju učenike i vode ih kroz kreativni proces jer samo tako nastaju ovi kvalitetni likovni i literarni radovi”, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Zlatko Brlek, a prisutna je bila pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu i predsjednica Gradskog vijeća Grada Klanjca Mirjana Smičić Slovenec.

Gradonačelnik  Zlatko Brlek rekao je kako mu je izuzetno drago da ova pjesnička nagrada ide već po 17- ti put te da Dani Antuna Mihanovića žive u Klanjcu i da svake godine pristižu toliki radovi.

– Drago mi je da smo po prvi put proširili ovu Pjesničku nagradu i na Zagrebačku županiju i Grad Zagreb i veliko hvala novoj ravnateljici naše Gradske knjižnice koja je to prvi puta uspjela proširiti van granice Zagorja. Siguran sam da je stručno povjerenstvo ovaj put imalo jako težak posao da izabere najbolje – rekao je gradonačelnik Klanjca te čestitao svim učenicima i mentorima koji su poslali radove, a posebno nagrađenima te kazao kako se nada da se vidimo dogodine na osamnaestim Mihanovićem danima.
Svečanost na kojoj su proglašeni ovogodišnji najuspješniji sudionici i dodijeljene nagrade započela je polaganjem cvijeća na grob Antuna Mihanovića. U znak poštovanja prema autoru stihova Lijepe naše zamjenici župana, gradonačelniku i predsjednici Gradskog vijeća pridružili su se i zapalili svijeće predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu, Osnovne škole Antuna Mihanovića i KUD-a “Antun Mihanović”.

NAGRAĐENI PJESNIČKI RADOVI

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola prvu nagradu osvojio je Maks Novosel za pjesmu Moje Zagorje, OŠ Oroslavje, mentorica Ankica Šuk.
Druga nagrada otišla je u ruke  Filipa Ivekovića iz 4. razreda OŠ Josipa Broza Kumrovec, mentorica Marina Sušec, za pjesmu Moj zavičaj.
Treću nagradu osvojila je Laura Lovrek iz 4. razreda OŠ Bistra, mentorica Sandra Škrlin, za pjesmu Moja domovina. 

U kategoriji viših razreda osnovnih škola prvonagrađena je pjesma Kak je lepe tu živeti  Jane Krušelj iz OŠ Bedekovčina, mentorica Ivana Kranjčec, drugu nagradu osvojila je Lea Hlad, OŠ Pavla Štoosa Kraljevec na Sutli, mentor Domagoj Lovrić za pjesmu Moj kraj, a treću Petra Posavec pjesmom Zemla domača, OŠ Krapinske Toplice, mentorica Mira Korbar.

Posebno draga kategorija organizatorima ovog natječaja svakako je ona za učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama. U ovoj kategoriji prvu nagradu i ove je godine osvojio je Božidar Antonio Hrgetić za pjesmu Kmica, dok je drugonagrađa Tena Bezik za pjesmu Dom. Treće mjesto osvojio je Ivan Kurelja s pjesmom Moje Zagorje. Svo troje učenici su OŠ Oroslavje, a mentorica im je Vesnica Kantoci.

U srednjoškolskoj kategoriji sve tri nagrade otišle su u zabočku Gimnaziju Antuna Gustava Matoša. Prvu nagradu dobila je Dina Janđel, drugu Jelena Babić, mentorica Nikolina Tuđa Svečak, a treću Mark Petrač, mentorica Sandra Babnik Lončar.

U posebnoj kategoriji za učenike srednjih škola s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama prva nagrada dodijeljena je Željki Gregorić iz Srednje škole Konjščina, mentorica Brabara Ivčec.

NAGRAĐENI LIKOVNI RADOVI

Prvu nagradu u kategoriji nižih razreda osnovnih škola osvojio je Mislav Mihalić, učenik 4. razreda OŠ Bistra, mentorica Sandra Škrlin, a dodijeljene su i dvije posebne nagrade: Eleni Somek, 3. razred OŠ Antuna Mihanovića, PŠ Lučelnica, mentorica Dejana Vorkapić i Petru Kladničkom, 4. razred, OŠ Josipa Broza Kumrovec, mentorica Marina Sušec.

U kategoriji viših razreda prva nagrada dodijeljena je Gabrijelu Marjanoviću iz 6. razreda OŠ Marije Jurić Zagorke, Zagreb, mentorica Renata Geber, a posebnu nagradu dobila je Petra Koren iz 5. razreda OŠ Pavla Štoosa Kraljevec na Sutli, mentorica Vera Glivar.

Među srednjoškolcima 1. nagradu za likovni rad dobio je Romeo Krpić, a posebnu Marta Drempetić, oboje učenici Srednje škole Bedekovčina, mentor Rober Kuhar.

Kao i svake godine, zanimljiv glazbeni program pripremili su učenici klanječke škole. Školskom zboru s učiteljicom Danijelom Stanišak, izvrsnom plesnom koreografijom pridružili su se učenici 1. razreda s učiteljicom Dubravkom Jelušić, a vrlo lijepim nastupom predstavili su se i učenici Glazbene škole Pregrada, Marija i Jakov Šoštar te Klara Hržica s mentoricom Goranom Tomašić Šragalj.
Park je krasila i reprodukcija slike Otona Ivekovića koju su izradili članovi Likovne udruge “Oton Iveković”.

Pokrovitelji su i ove godine bili Krapinsko-zagorska županija i Grad Klanjec, a potporu manifestaciji dali su i Metal MB Klanjec, Knjižara Slovenec i Terme Tuhelj. 

Hvala svima na suradnji i sudjelovanju! 

 

Related Posts

Tags

Share This