Dani Antuna Mihanovića i dodjela pjesničke nagrade

lip 11, 2019 by

Dani Antuna Mihanovića i dodjela pjesničke nagrade

Gradu Klanjcu, koji već više od desetljeća početkom lipnja obilježava godišnjicu rođenja autora hrvatske himne, ove se godina pridružila i Turistička zajednica područja Tuhlja, Klanjca i Trgovišća pa je vikend u našem kraju bio u znaku Dana Mihanovića. Dane je u petak 6. lipnja u večernjim satima u Velikom Trgovišću otvorio župan Željko Kolar, a u spomen Justini Mihanović, majci Antuna Mihanovića čiji je grob danas uređen kao spomen „Hrvatskoj majci“ u Velikoj Erpenji, održana je poetsko-glazbena večer  mladih polaznica Glazbene škole u Pregradi uz čitanje poezije, a gledateljstvo je oduševila svojim nastupom diva hrvatske glazbene scene  i žena za sva vremena, Zdenka Kovačićek.

Gradska knjižnica i Kulturni centar Klanjec u subotu su u gotovo cjelodnevnom programu na Trgu Antuna Mihanovića priredili program koji su nazvali KLANJEC LIFE of ART s raznovrsnim umjetničkim radionicama i dječjim nastupima.

Središnji dio programa bila je još jedna tradicionalna svečanost dodjele Pjesničke nagrade “Antun Mihanović”. Riječ je o pjesničkom natječaju za domoljubnu poeziju za koju su se ove godine natjecali učenici iz osam osnovnih i dvije srednje škole iz Krapinsko-zagorske županije.
Na svečanosti koja je ove godine po prvi put održana na trgu, uz Mihanovićevu bistu, mlade zagorske pjesnike, njihove mentore i roditelje pozdravile su ravnateljica Gradske knjižnice Maja Vukina Bogović i direktorica TZP Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar, a u ime pokrovitelja čestitali su im Ivan Tuđa, član Kulturnog vijeća KZŽ i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, zaželjevši im da i dalje ostanu jednako kreativni i uspješni mladi ljudi jer su upravo takvi potrebni našoj sredini.

U kategoriji nižih razreda osnovnih škola prvu nagradu osvojila je Lorena Prelec za pjesmu Pozablene rieči, OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, mentorica Barbara Bogović, drugu nagradu Ellen Bogović, OŠ Antuna Mihanovića Klanjec, mentorica Barbara Bogović, dok je treća nagrada otišla u ruke Lorene Hrdelja iz OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički, mentorica Andreja Juranić Knezić. 

U kategoriji viših razreda osnovnih škola prvonagrađena je pjesma Zaspal sam Roka Knezića iz OŠ Oroslavje, mentorica Vesnica Kantoci, drugu nagradu osvojila je Lana Prežigalo iz OŠ Krapinske Toplice, mentorica Mira Korbar, dok je treću nagradu dobila Tea Bahmet iz OŠ Marija Bistrica, mentorica Anita Klemar.

U srednjoškolskoj kategoriji najuspješnijom na ovogodišnjem natječaju ocjenjena je pjesma Vu duši spi mlade pjesnikinje Veronike Barlović iz Gimnazije AG Matoša, Zabok, mentorica Nikolina Tuđa Svečak. Druga nagrada otišla je Magdaleni Blagec iz Srednje škole Oroslavje, mentorica Jelena Tukač, a treća je bila pjesma prošlogodišnje pobjednice Agate Gredičak, SŠ Oroslavje, mentorica, Karmela Šafarik-Todorović.
Stručno povjerenstvo ove je godine bilo u sastavu: Branka Vrbanec, ravnateljica Gradske knjižnice Zabok, varaždinska pjesnikinja Ljubica Ribić i Ružica Kišur Črlenec, predsjednica Udruge za književnost i kulturu Humščak iz Brezničkog Huma. Nagrađene pjesme čitali su sami autori za koje su organizatori osigurali prigodne zahvalnice i nagrade.I ove su godine svi radovi objavljeni u malom Zborniku i to zahvaljujući potpori Krapinsko-zagorske županije te će mladim autorima ostati kao uspomena na stvaralaštvo u školskim danima.

Raspjevanu i rasplesanu dobrodošlicu mladim pjesnicima i posjetiteljima poželjeli su najmlađi Klanjčani, polaznici Dječjeg vrtića “Kesten” i male škole koji su sa svojim kreativnim tetama ponovno pripremili jedan veseli program.  Uz njih, u klanječkom programu ovogodišnjih Dana Mihanovića nastupili su i Dvorski plesovi domaćeg KUD-a te učenici 3. razreda klanječke osnovne škole.

Akademska slikarica Maja Vukina Bogović i članovi Likovne udruge Oton Iveković, uz svoje male pomagače tijekom cijelog prijepodneva u land art projektiću nazvanom Nova uloga poznatih likova Otona Ivekovića slikali su u hladovini klanječke promenade  i to u čast 150. godišnjice rođenja poznatog klanječkog slikara. Pridružili su im sr mali spisatelji u književnom kutku kojeg je vodila Barbara Bogović pa je tako Klanjec prošle subote baš živio umjetnički!

Nedjelja je bila dan za umjetničke programe u Tuhlju pa su tako ispred župne crkve nastupili Dvorski plesovi KUD-a “Antun Mihanović” i Kajkavske družine iz OŠ Lijepa naša, dok je u popodnevnim satima u Tuheljskim Toplicama u atriju hotelu Well otvorena izložba slika „Hommage Antunu Mihanoviću“ poznatog umjetnika Stjepana Đukića Pište, uz glazbeni program sopranistice Josipe Lončar i pijaniste Jurice Vugreka i Josipe Lončar. 

 

Related Posts

Tags

Share This