Dan knjižnice u Klanjcu obilježen lijepim susretom s građanima

lis 17, 2022 by

Dan knjižnice u Klanjcu obilježen lijepim susretom s građanima

Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović” Klanjec prošle je subote 15. listopada ugodnim druženjem sa svojim članovima i sugrađanima obilježila 20 godina od useljenja u Brozovu zgradu i početak ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u kojem Klanjčane i korisnike knjižnice očekuju brojna događanja.

Susret je priređen ispred knjižnice, a razlog je već svima dobro poznat. U tijeku je izrada projektne dokumentacije, a nakon toga očekuje se skori početak radova na konstruktivnoj sanaciji Brozove zgrade stradale u petrinjskom potresu iz Fonda solidarnosti i to prvenstveno dječjeg odjela i dvorane za kulturna događanja.
Nakon niza desetljeća tijekom kojih je Brozova zgrada, zaštićeno pojedinačno kulturno dobro u povijesnoj jezgri Klanjca, kontinuirano propadala, krajem devedesetih godina prošlog stoljeća konačno je pronađeno rješenje za njezinu obnovu. Velikim zalaganjem tadašnjih ravnatelja Porezne uprave Ivana Ivekovića i klanječkog gradonačelnika Josipa Šobana te uz potporu tadašnjeg ministra kulture Antuna Vujića pronađeno je rješenje za zatvaranje financijske konstrukcije te je zgrada u potpunosti obnovljena i u nju su se 2002. godine uselile klanječka ispostava Porezne uprave i Gradska knjižnica “Antun Mihanović”. Svečanost otvorenja nove knjižnice održana je 15. listopada 2002. i bilo je to ujedno te godine i središnje događanje na otvorenju Mjeseca hrvatske knjige za cijelu Hrvatsku. Na otvorenju nove klanječke knjižnice, uz tadašnjeg gradonačelnika Klanjca Žarka Broza, bila je i tadašnja zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin, brojni drugi gosti i uzvanici, a uz ravnateljicu knjižnice Marinu Krpan Smiljanec, svečanu vrpcu prerezala je tada najmlađa članica knjižnice Maja Kolar. Velike zasluge za uređenje nove knjižnice u Klanjcu imala je tih godina i Matična služba Knjižnica Grada Zagreba koja je klanječkim knjižničarkama pružila svu stručnu pomoć.

Ovogodišnji Dan knjižnice bio je prilika i da se prigodnom izložbom fotografija Gradska knjižnica prisjeti i narodne knjižnice u prostoru stare pošte, obnove Brozove zgrade početkom 2000-tih, ali i brojnih dragih susreta na promocijama knjiga i književnim večerima, likovnim izložbama, predavanjima. Izložba koja je nazvana “Dvadeset godina naših dragih susreta s vama (čitaj: „kako smo bili mladi i lijepi“)” izazvala je na Danu knjižnice brojna lijepa prisjećanja i zgodne komentare, a našim mladim sugrađanima posebno je bio zanimljiv dio koji je naslovljen: Naši najdraži mali članovi danas su odrasli ljudi.

Na malom druženju u vrijeme subotnje kave svoje rukotvorine predstavile su i naše sugrađanke koje se redovito u prostoru knjižnice sastaju srijedom ujutro, a za ovu prigodu razveselile su posjetitelje i toplim, domaćim kiflicama.

U subotu je održana i radionica STOP animacija „Knjiga u pokretu“  koju je vodila Adrijana Čelec, mag.art., a čiji je rezultat kratki, ali izvrstan video uradak kojim su naše mlade članice Tea Fištrić, Sara Kroflin, Marta Plečko Harapin i  Mihaela Trajbar odučile potaknuti svoje vršnjake, ali i sve nas druge na čitanje.

Započeo je i Čitateljski maratončitanje naglas i snimanje jednominutnih videozapisa u knjižnici, ali i na drugim zanimljivim lokacijama u gradu te njihovo online objavljivanje. Idućih mjesec dana naši će vam sugrađani čitati naglas u knjižnici, na trgovima, u parkovima, školi, vrtiću, kafićima, dječjim igralištima…, a kako bi promovirali ovogodišnji moto Mjeseca hrvatske knjige Misli na sebe, čitaj!

Veliki interes izazvao je i štandić s knjigama pod motom “Knjiga za doma – odaberi i čitaj”  na kojem su posjetitelji mogli odabrati neku od ponuđenih knjiga i besplatno je uzeti sa sobom. Štandić s besplatnim knjigama bit će i idućih dana ispred knjižnice pa vas pozivamo da ga posjetite.

Mjesec hrvatske knjige u Klanjcu nastavlja se ovoga petka susretom učenika klanječke škole s književnicom Ivom Dužić, autoricom nagrađivanih dječjih romana 8 lajkova i Bodljikava knjiga.

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This