Crvena ruža za sugrađanke uz Međunarodni dan žena

ožu 8, 2018 by

Crvena ruža za sugrađanke uz Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obilježit će se i ove godine širom svijeta u spomen na 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. No, ulazak žena na tržište rada i bolji društveni položaj u većini zemalja nije doveo i do primjerene podjele rada u obitelji, pa je rezultat zapravo vrlo česta dvostruka opterećenost žena od kojih se očekuje podjednaki uspjeh i efikasnost na poslu, ali i u ulozi majke, domaćice, supruge…Krajem sedamdesetih feministički je pokret skrenuo pažnju na pitanja svakodnevne jednakosti muškaraca i žena, među kojima se ističu jednaka građanska i politička prava muškaraca i žena. Važna stavka bila su i jednaka radna prava, ali do danas žene su za iste poslove često manje plaćene od svojih muških kolega.

Iako je učinjen značajan pomak u prepoznavanju i zaštiti ženskih ljudskih prava u svijetu, žene još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima pa je i nakon stoljeća borbe za prava i dalje naglasak na izjednačavanju ženskih prava, osobito u poslovnom okruženju i političkoj zastupljenosti te je danas, jednako kao i nekada, važno i obilježavanje ovog praznika. 

U Klanjcu je Međunarodni dan žena tradicionalno obilježen malim znakom pažnje kojim su gradonačelnik Zlatko Brlek i njegov zamjenik Zvonko Sever, potpredsjednik Gradskog vijeća Mladen Županić, gradski vijećnici Ilija Kranjčec i Toni Bogović, uz svesrdnu pomoć Ervina Šobana, Željka Zajeca i Drage Lovreka razveselili svoje sugrađanke.  Posjetili su ih na njihovim radnim mjestima ili im čestitali na ulicama Klanjca. Prigodni poklon bila je i ove godine crvena ruža, a gradski čelnici upućuju čestitku uz Međunarodni dan žena svim sugrađankama sa željom da se ovim praznikom prisjetimo potrebe za jačanjem afirmacije i ravnopravnosti žena u našem društvu i to svugdje i svaki dan.

 

Related Posts

Tags

Share This