OBILJEŽENA ČETRDESETA GODIŠNJICA NARODNOG SVEUČILIŠTA

pro 9, 2011 by

OBILJEŽENA ČETRDESETA GODIŠNJICA NARODNOG SVEUČILIŠTA

Prigodni program kojim je obilježena četrdeseta godišnjica osnivanja Narodnog sveučilišta u Klanjcu održan je u četvrtak, 8. prosinca 2011. u klanječkoj kino dvorani. Priredio ga je Kulturni centar Klanjec, sljednik nekadašnjeg Narodnog sveučilišta , uz svesrdnu pomoć nekadašnjih zaposlenika i bivše direktorice Brankice Greblički.
Na najznačajnije trenutke u radu ovog poduzeća, a danas ustanove u kulturi čiji je osnivač Grad Klanjec, podsjetila je ravnateljica Kulturnog centra Snježana Ricijaš.
Narodno sveučilište osnovano je u ožujku 1971. godine odlukom tadašnje Skupštine Općine Klanjec. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća intenzivno se bavilo obrazovanjem odraslih, a kasnije sve više kulturnom i informativnom djelatnošću. U okviru Narodnog sveučilišta djelovali su kino, auto škola i tiskara. Devedesete godine ostale su zapamćene po značajnim investicijama. Preuređena je kino dvorana s kafićem kao čekaonicom kina, nabavljena nova kino oprema i oprema za tiskaru te otvorena opremljena knjižnica u zgradi stare pošte koja je kupljena upravo za tu namjenu.Prezentacija praćena dostupnim fotografijama iz prošlih razdoblja prizvala je sjećanja i osmjeh kod bivših zaposlenika, ali i onih Klanjčana koji su u okviru Sveučilišta stekli svoje srednjoškolsko obrazovanje, različite kvalifikacije, prošli tečajeve, položili vozački ispit ili pak bili vjerni posjetitelji mnogobrojnih kulturnih manifestacija i programa.
Predstavljen je i današnji rad Kulturnog centra koji kroz svoju djelatnost nastoji danas Klanjec afirmirati kao grad kulture.
Vitomir Zamuda riječju i slikom predstavio je brojne aktivnosti na zaštiti kulturne baštine, od dugodišnjeg rada na uređenju prostora Zavičajne zbirke i obradi građe, restauraciji sarkofaga obitelji Erdödy, sanacije kapelice sv. Florijana do pokrenutih arheoloških istraživanja cesargradske utvrde.
Okupljenim bivšim zaposlenicima i Klanjčanima obratili su se bivši direktori Damir Matković, danas predsjednik Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta, Brankica Greblički, aktivna umirovljenica i tajnica Ogranka Matice hrvatske Klanjec i gradonačelnik Klanjca Željko Kolar.
U umjetničkom dijelu programa svoje kajkavske stihove čitali su Vladimir Šenjug i Vladimir Šuk, dok je za glazbeni dio večeri bio zadužen Tamburaški sastav “Zelenjak” , koji je s Narodnim sveučilištem podijelio gotovo sve važne događaje u proteklih četrdeset godina.

Related Posts

Tags

Share This