Čestitka našim sugrađankama!

ožu 6, 2020 by

Čestitka našim sugrađankama!

Poštovane sugrađanke,

Međunarodni dan žena i ove će nas godine podsjetiti na 8. ožujka 1908. kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. Nakon što je prošlo više od stoljeća, žene i danas vode borbu za prepoznavanje i zaštitu svojih prava. Unatoč brojnim pozitivnim pomacima, promjene teku polako i do statusa jednakosti još uvijek imamo brojne prepreke. Činjenica je da se žene i dalje teže zapošljavaju i manje su plaćene od muškaraca, a najviše ih radi u slabije plaćenim sektorima, poput trgovine, zdravstva, socijalne brige i obrazovanja, u kojima su na rukovodećim pozicijama uglavnom muškarci, a da je nasilje nad ženama itekako prisutno, a na žalost često i tolerirano u našoj zajednici.

Međunarodni dan žena slavi hrabrost i odlučnost žena te poziva na promjene koje će osnažiti ženska prava. Kako se poučeni  iskustvom možemo u potpunosti složiti s riječima Margaret Thatcher  koja je rekla “Ako želiš da se o nečemu govori, pitaj muškarca; ako želiš da nešto bude napravljeno, pitaj ženu”, moramo osvijestiti činjenicu da tu borbu ne mogu žene voditi same. 

Iako vam ove godine, poštovane sugrađanke, Međunarodni dan žena nećemo osobno čestitati uz tradicionalnu crvenu ružu i to samo zato da i osobnim primjerom pokažemo zdravstveno odgovorno ponašanje u ovoj epidemiološki  zahtjevnoj situaciji u kojoj smo se našli ovoga ožujka, upućujem vam u svoje osobno ime i u ime svih svojih suradnika iskrenu čestitku sa željom da svi zajedno i to svakodnevno radimo na jačanju ravnopravnosti žena svjesni nemjerljive vrijednosti i uloge koje žene imaju u našoj sredini i u našim životima. 

 

Related Posts

Tags

Share This