Božićna čestitka Udruge umirovljenika grada Klanjca

pro 22, 2015 by

Božićna čestitka Udruge umirovljenika grada Klanjca

Približavanjem blagdana pomalo se zbrajaju ostvareni rezultati rada u ovoj, svakako težoj, 2015. godini. Tako je inventuru učinila i Udruga umirovljenika grada Klanjca. U kraćem je razgovoru predsjednica Udruge gđa Katica Kantura izrazila zadovoljstvo što je gotovo sto posto ostvaren plan rada unatoč skromnomu financijskomu planu. Predsjednica i Izvršni odbor prije svega brinuli su se da svojim članovima uljepšaju umirovljeničke dane raznim druženjima: izleti na Brijune i u Čakovec, kupanje na moru, tardicionalni godišnji piknik za Martinje u Zelenjaku, zabava za Valentinovo, repriza dočeka Nove godine, odlazak na Advent u Zagreb uz kazališnu predstavu, Noć muzeja u Zagrebu…

Udruga je prva u Zagorju organizirala informatičko opismenjivanje svojih članova.
Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja proteklih godina, od početka je ove godine u potpunosti uspjelo okupljanje umirovljenika u prostoru Gradske knjižnice jednom tjedno na penzionerskoj kavici. Iz tih je druženja proizašla Sekcija za tradicijsko rukotvorstvo, a potvrđena je odlukom Izvršnoga odbora od 16. ožujka 2015. O aktivnostima Sekcije na ovim se stranicama već nekoliko puta pisalo.
Na poziv gradonačelnika Udruga se sa Sekcijom uključila u kulinarsko-zabavni program Dobro je, klanječko je te osvojila i nagrade. Udruga i Sekcija bile su potpora i TZ grada Klanjca te Krapinsko-zagorskoj županiji u programu manifestacije 100 % zagorsko u Zagrebu. U suradnji s Kulturnim centrom i Gradskom knjižnicom otvorile su Zahvalu jeseni izložbom Iz bakinog ormara.
Predsjednica je izrazila zadovoljstvo brojem članova udruge (258), ali i dalje poziva zainteresirane umirovljenike da se pridruže.
Naravno, aktivnosti se ne bi mogle ostvariti da nije bilo potpore iz gradskoga proračuna, potpuno naplaćene članarine i vlastitoga udjela članova.
Na kraju inventure (detaljno izvješće bit će predstavljeno na godišnjoj skupštini) predsjednica zahvaljuje svima na uloženome trudu u ostvarivanju aktivnosti: članovima, Skupštini, Izvršnome i Nadzornome odboru te vrlo marljivoj tajnici Udruge. Nadalje, zahvaljuje gradonačelniku na suradnji i financijskoj potpori, djelatnicama Kulturnoga centra, Gradske knjižnice i Turističke zajednice na stalnoj pomoći, patronažnim sestrama Doma zdravlja na Zdravome doručku i brizi za tlak i šećer.
U ime Udruge upućuje čestitku: Sretan Božić svima i zdravu 2016. godinu! Voditeljica Sekcije za tradicijsko rukotvorstvo čestitkama se pridružuje, a osobito čitateljima ovih redaka, tradicijskim receptima za božićne kolače: roščiće od vanilije i medvjeđe šapice.
Veseli i zdravi bili, vinčekom rujnim nazdravili!

Brankica Greblički

Roščići s vanilijom
35, dag brašna, 20 dag maslaca, 8 dag šećera, 10 dag badema ili oraha, 1 bjelanjak, 10 dag šećera s vanilijom
U brašno se izdrobi maslac, dodaju šećer, samljeveni, neoguljeni bademi ili orasi i bjelanjak. Tijesto se dobro umijesi, izreže na jednake komadiće, od kojih se prave oblici roščića i stave peći u tepsiju. Kada su pečeni, a dok su još vrući uvalaju se u vanili-šećer.

Medvjeđe šapice
30 dag brašna, 20 dag masti, 20 dag šećera, 1 jaje, 12 dag badema ili oraha, klinčić, cimet, vanili-šećer za posipanje
Umijesi se prhko tijesto od brašna, masti, šećera i jaja, u koje se stave samljeveni bademi ili orasi, malo tucanih klinčića i cimeta. Kad je tijesto glatko umiješano, stavi se u lagano namašćene kalupe od medvjeđih šapica i peče u plitkoj tepsiji. Dok je još vruće, izvadi se iz kalupa i posipa šećerom od vanilije.

Related Posts

Tags

Share This