Blagoslovljeno obnovljeno raspelo na putu prema Cesargradu

svi 4, 2015 by

Blagoslovljeno obnovljeno raspelo na putu prema Cesargradu

U nedjelju, 3. svibnja 2015. p. Franjo Jesenović, klanječki župnik blagoslovio je obnovljeno Novakovo raspelo na putu prema Cesargradu te su tako uz molitvu i malu svečanost okončani radovi koje je inicirala Ekološka udruga “Japica” koja uređuje i eko stazu po Cesarskoj gori.
Kao što piše Vitomir Zamuda “na području Grada Klanjca nailazimo na brojna takva pučka raspela koja su podigli pobožni pojedinci na vlastitom zemljištu i vlastitim sredstvima ili grupa mještana. Različiti su razlozi za njihova podignuća, a uglavnom su to zahvale za primljena dobra, zagovor ili u spomen na neki tragičan događaj. Raspela i okoliš i danas uređuju vlasnici, nasljednici ili okolni mještani.
Pojedina su, na žalost zapuštena, a brigu o njima nitko ne vodi te se namjernik pred njima osjeća vrlo nelagodno. U novije vrijeme neka su obnovljena, ali vrlo nestručno te više ne odišu onom ljepotom, skladnošću i smirenošću kao kad su bila podignuta. Na više mjesta drvena ograda zamijenjena je željeznom.“
Ovo raspelo koje dala podići obitelj Novak, sada je lijepo uređeno i odiše svojom nekadašnjom ljepotom. Radove je vodio i dobar dio posla sam odradio Vitomir Zamuda sa svojom obitelji, a pomogli su još i Darko Novosel koji je izradio križ i ogradu, Obrtnička radnja Gašpar koja je betonirala temelje, a svojim su donacijama u obliku rada potporu dali Petar Horvatin koji je uredio limariju, Branimir Lovrečki izradivši metalne nosače za križ i ogradu i Miro Jambrešić doniravši svoje ličilačko umijeće.

Nakon blagoslova članovi eko udruge “Japica” priredili su i malo druženje uz kolače, a bilo je lijepo vidjeti kako su se uz pedesetak mještana Klanjca blagoslovu pridružili i slučajni posjetitelji na eko stazi.

DSC_0391       DSC_0392DSC_0393

 

 

Related Posts

Tags

Share This