BABIČINI KOLAČI U KLANJCU

tra 15, 2013 by

BABIČINI KOLAČI U KLANJCU

Pred mnogobrojnim posjetiteljima u Klanjcu su prošle subote održani sedmi po redu “Babičini kolači”, jedna od najatraktivnijih i najosobitijih manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji.  
U sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Mihanovića okupile su se već u rano subotnje jutro 34 bake iz 21 zagorskog mjesta, a sve kako bi, uz slasticu koju su pripremile za natjecanje, na najorginalniji i izvorni tradicijski način uredile svoj izložbeni stol, ali i sebe. Zagorske bake natjecale su se u pripremi autohtonih kolača po recepturama naslijeđenih od svojih majki, baka i prabaka, a koliko su u tome bile uspješne procijenila je probrana ocjenjivačka komisija. Poznati zagorski kuhar Slavko Večerić, glavna urednica magazina Oblizeki Božica Brkan i Marko Živaljić, vlasnik Majsecovog mlina, nisu imali nimalo lagan zadatak. O tome najbolje svjedoči  razlika između prva tri kolača koja je iznosila samo po jedan bod. Među mnoštvom originalnih i odličnih kolača pobjedničku lentu osvojila je Magda Svečak iz Huma na Sutli s “Puticom za vinske svece”. Drugo mjesto otišlo je u ruke Vesne Hršak iz Petrovskog za kiflice s jabučnim octom. Mlađahna babica Vesna osvojila je i prvu nagradu za svoju narodnu nošnju i uređenje stola, prema mišljenju članice komisije Senke Jurina. Treće mjesto pripalo je Mariji Martinec iz Zaboka za kolač zanimljivog imena – starinski kolač za djecu i bolesnike.
Domaće klanječke snage zastupale su Slavica Vlahović, koja je kao prošlogodišnja pobjednica i dovela ovu lijepu i vrijednu manifestaciju u Klanjec te Josipa Šoštar.
Pobjedničke lente, cvijeće, nagrade, zahvalnice i poklone sudionicama ovog osobitog natjecanja uručili su županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak, gradonačelnik Klanjca Željko Kolar i njegov zamjenik Zlatko Brlek, organizatori 7. “Babičinih kolača”, a čestitala im je i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.
U prigodnom programu nastupili su i pobrinuli se za dobru atmosferu tijekom i nakon manifestacije Trikralski zvezdari iz Donjeg Škrnika i Tamburaški sastav “Ekipa”, s kojima su zapjevale, ali i zaplesale i dobro raspoložene babice, dok je za njihovim stolovima u originalnim zagorskim kolačima uživalo više od 500-tinjak posjetitelja. 

Related Posts

Share This