Babičini kolači uz nastup KUD-a “Antun Mihanović”

tra 17, 2016 by

Babičini kolači uz nastup KUD-a  “Antun Mihanović”

U subotu, 16. travnja 2016. godine u Zagorskim Selima održana je jubilarna, deseta po redu manifestacija „Babičini kolači“.
Lentu zagorske “najbabice” ponijela je Nada Tučkar iz Donje Stubice sa svojom svadbenom tortom “Šahovnica”. Uz priznanje za “kulinarsku najbabicu” osvojila je i nagradu Krapinsko – zagorske županije u iznosu od 2500 kuna. Drugo mjesto i nagradu od 2000 kuna sa svojim obiteljskim kolačem od oraha, sira i zapečenih bjelanjaka sa šećerom osvojila je Mirjana Štahan iz Zlatara, dok je treća s gibanicom od pirovog i bučinog brašna bila Božica Lacković iz Oroslavja, osvojila nagradu od 1500 kuna. Nagradu u kategoriji “Izvorno zagorsko” za najljepšu tradicijsku zagorsku narodnu nošnju, uređenje štanda, izvorne zagorske ukrase te za ukupni vizualni dojam te također novčanu nagradu od 1500 kuna osvojila je baka Milka Vinković iz Marije Bistrice.

Predajući lente najboljima babicama, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je kako će na 11. manifestaciji “Babičinih kolača” koja će biti održana u Donjoj Stubici, možda biti uvedena još jedna kategorija za ostale zainteresirane bake iz cijele Hrvatske. „Želim čestitati svim bakama koje su tijekom proteklih 10 godina sudjelovale na manifestaciji „Babičini kolači“, čime su dale velik doprinos tome da sačuvamo od zaborava velik broj starih, tradicijskih recepata. Doprinos tome daje i Krapinsko-zagorska županija, koja svake godine nakon manifestacije objavljuje knjižicu recepata, što ćemo učiniti i ove godine. Ponosni smo što je i ove godine vladao velik interes za manifestaciju. Imali smo odličan odaziv, kako baka, tako i posjetitelja i medija, a posebno nas je razveselilo što smo imali i goste iz Solina i Baranje te Slovenije. S obzirom da je interes za ovu manifestaciju već davno prerastao okvire naše županije, razmišljamo o tome da manifestacija poprimi nacionalni karakter, na način da pozovemo iz svake županije u Hrvatskoj po jednu babicu“.

Ovogodišnja manifestacija “Babičini kolači”, koja se zbog lanjske pobjede Nade Zgorelec i njezinog pobjedničkog kolača “Gostovanjsko prase” održala u Zagorskim Selima, okupila je ove godine 38 babica, među kojima je bila i naša Slavica Vlahović iz Gredica.

U programu su i vrlo uspješno nastupili članovi KUD-a Antun Mihanović iz Klanjca sa svojom tamburaškom i folklornom sekcijom,  zatim plesači Petra i Domagoj iz KUD-a Zabok te u večernjim satima grupa Sinovi Zagorja.

Izvor:KZŽ

 

Related Posts

Tags

Share This