Proslavljena 75. godišnjica NK “Klanjec”

stu 25, 2013 by

Proslavljena 75. godišnjica NK “Klanjec”

Nogometni klub “Klanjec obilježio je u petak, 22. studenog 2013. godine u  75. godišnjicu osnutka.
Na prigodnoj svečanosti u Velikoj dvorani grada Klanjca okupili su se tako brojni bivši i sadašnji igrači, treneri, članovi uprava, navijači i sportski prijatelji kako bi se prisjetili najznačajnijih sportskih uspjeha i događanja koja su obilježili povijest jednog od najstarijih nogometnih klubova u Zagorju.

Klub je osnovan daleke 1938. godine te su se na prvom igralištu napravljenom na starom sajmištu ( današnji Trg mira) igrale prve prijateljske utakmice.  Nakon ratnog vihora, rad kluba obnovljen je 1946. godine i to pod nazivom NK «Mihanović» . U Upravnom odboru tih prvih godina bili su Vjera Babić, predsjednica, Ljubica Posavec, Milan Posavec i Božo Milčić st. kao članovi. Peti član je bio jedan od igrača., a u tom prvom poslijeratnom vremenu za klub su igrali: Vlado Gerek, Lujo Kolar, Milan Kolar, Božo Milčić st., Andrija Petronijević, Boris Vukasović, Milivoj Augustinčić, Ivica Iveković, Ivica Petras, Ante Tokić, Stjepan Novak, Božo Milčić ml., Pero Sporiš, Zvonko Knezić, Miljenko Šoban, Makso Kolar, Nikola Kantura i dr. Neki od njih još se i danas spominju kao legende klanječkog nogometa. Nakon jednog incidenta koji se dogodio 1948. godine, klub je diskvalificiran, a igrači su aktivno počeli igrati ragbi. Na inicijativu Mladena Ivanjka i Zvonka Severa rad kluba obnavlja se 1974. i od tog vremena neprekidno djeluje te ostvaruje brojne uspjehe. Najvećim se svakako smatra ulazak u 3. HNL, ali treba istaknuti i vrlo kvalitetan rad s mlađim kategorijama koji potvrđuju i rezultati sve do današnjih generacija. Riječju i slikom okupljene je kroz povijest kluba na svečanosti provela Snježana Ricijaš ( uz svesrdnu pomoć Miroslava Gvajca i Alojza Makeka), a stare su fotografije izazvale i emotivne reakcije, ali i smijeh i zadirkivanje “starih” igrača. O današnjem trenutku i budućnosti kluba na svečanosti je govorio predsjednik kluba Josip Cingulin, zahvalivši se ujedno svima koji na bilo koji način pomažu i podupiru njegovo djelovanje.

Na ovu lijepu svečanost i u čestitare klanječkim nogometašima došli su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar ( inače dugogodišnji igrač i sadašnji član veteranske ekipe), predsjednik Gradskog vijeća Grada Klanjca Božidar Gorup, direktor svih hrvatskih reprezentacija Zorislav Srebrić, predsjednik NS KZŽ Stjepan Merkaš, predsjednik Sportske zajednice KZŽ Stjepan Fotivec te je bilo lijepo čuti njihove riječi podrške. Hrvatski nogometni savez i Nogometni savez KZŽ uručili su predsjedniku Josipu Cingulinu i prigodne poklone.

Ova svečanost bila je naravno i prigoda da se klub zahvali brojnim sponzorima i donatorima.
Zahvalnica povodom 75. godišnjice za višegodišnju nesebičnu potporu dodijeljena je Termama Tuhelj d.o.o., Trgocentru d.d., tvrtki „Gorup“ d.o.o., Željku Borošaku, Croatia osiguranju d.d., Lovačkom društvu „Kuna“ Klanjec, Općini Kraljevec na Sutli, Općini Zagorska Sela, Općini Kumrovec, Općini Tuhelj, „Duni“ Ljevaonici obojenih metala, Zvonku Severu, Nogometnom savezu Krapinsko-zagorske županije, Dr. Nikoli Benkoviću, Dr. Milanu Doderu, Dr. Jasni Gmajnički, Dr. Vladimiru Bledšnajderu, Ivanu Cingulinu, Krunoslavu Kroflinu, DVD-u Tuhelj, Dubravku Mačeku, Želimiru Krištofiću, Vinku Ivekoviću i Mladenu Županiću

Za dugogodišnji neizmjeran doprinos i potporu u radu NK „Klanjec“ klub se posebno zahvalio Predionici Klanjec d.d. čije je ime u jednom razdoblju svoga postojanja i nosio, te Gradu Klanjcu.

Priznanje za svekoliki doprinos u radu NK “Klanjec” uručeno je Željku Kolaru, Josipu Cingulinu, Alojzu Makeku, Ivanu Petrišiću, Mladenu Zajcu, Daliboru Turčiću, Mirku Lunku, Damiru Gorupu, Zlatku Havrli, Gordanu Šobanu i Nedjeljku Babiću.

Najsvečaniji dio ove proslave bila je zasigurno dodjela priznanja za dugogodišnje djelovanje u radu kluba te osobit doprinos sportskim uspjesima koje je u ime kluba predsjednik Josip Cingulin uručio Veljku Brkiću, Minku Lovreku
Matiji Makeku, Tomislavu Skrbincu, a dodjela posthumnog priznanja Belom – Marijanu Hrbudu ispraćena je višeminutnim pljeskom tijekom kojeg su svi u dvorani ustali u znak dubokog poštovanja prema čovjeku koji je godinama sam održavao klub na životu, bio u isto vrijeme i uprava i trener i oružar i učinio sve da NK “Klanjec” može proslaviti i svoj 75. rođendan.

Prigodni domjenak, koji je nakon svečanosti priređen zahvaljujući brojnim donatorima, bio je idealna prilika za druženje prijatelja, uz obnovu sjećanja na bezbrojne zgode i nezgode koje pamte generacije i generacija članova kluba. Ne čudi stoga da je ova lijepa proslava uz tamburaški sastav “Ekipa” potrajala dugo u noć.

Related Posts

Tags

Share This