Covid-19 zajmovi za poduzetnike

pro 15, 2020 by

Covid-19 zajmovi za poduzetnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom poljoprivrede, provodi šest novih mjera namijenjenih mikro, malim i srednjim poduzetnicima uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom.

U nastavku šest konkretnih mjera:

  1. Moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020. te prolongat otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo. Navedene mjere utječu na očuvanje likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika osiguravajući im stabilnost i kontinuitet poslovanja.  
  2. Povećanje alokacije za financijski instrument ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva namijenjena mikro i malim poduzetnicima (1.000-25.000 EUR; poček 12 mjeseci; smanjenje kamata na 0,5 % – 0,75 % – 1,0 %, ovisno o indeksu razvijenosti).
  3. Smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite ESIF Mikro i Mali zajmovi, sa 30 % udjelom obrtnih sredstava, na 0,1 %-0,25 %-0,5 %.
  4. Povećanje maksimalne stope jamstva za ESIF pojedinačna jamstva za kredite za obrtna sredstva sa 65 % na 80 % glavnice kredita (jamčeni krediti iznos jamstva 150.000-1.000.000 EUR) putem 17 financijskih institucija.
  5. Uspostava novog financijskog instrumenta „COVID-19 krediti/zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.
  6. Uspostavljanjem novog financijskog instrumenta Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva osigurava se dodatna likvidnost subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru uz bržu i jednostavniju obradu, poček i nižu kamatnu stopu.
Zajmovi se odobravaju na temelju poslovnog plana, a namjena im je financiranje obrtnih sredstava u svrhu pomoći poduzetnicima uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom. Zajmovima je moguće financirati obrtna sredstva – priprema proizvodnje, sirovine i materijali, ostali proizvodni troškovi, troškovi zaposlenih, nova zapošljavanja, zakup poslovnog prostora te režijski troškovi.
Zajam nije namijenjen za refinanciranje postojećih kreditnih obveza/leasinga te plaćanje obveza nastalih prije 2020. godine, kao ni refundaciju prethodno plaćenih obveza.

Iznosi i rokovi

Visina COVID-19 zajma može iznositi do maksimalnih 380.000 kuna, uz jedinstvenu kamatnu stopu od 0,25%, a rok otplate je do 5 godina. Rok korištenja zajma je do 6 mjeseci, a moguć je i poček od 12 mjeseci ukoliko je rok otplate najmanje 2 godine.

Prihvatljivi korisnici

Program je usmjeren na mikro, mala i srednja poduzeća koja su aktivno poslovala najmanje tri mjeseca u 2019. godini, a koja su zatvorena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine ili su u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 60% i više u odnosu na 2019. godinu

Instrumenti osiguranja

Za osiguranje obveza prema zajmu, korisnik mora osigurati zadužnicu. Ovaj financijski instrument važi do iskorištenja sredstva, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

Više na:
https://hamagbicro.hr/financijski-instrumenti/kako-do-zajma/obrtna-sredstva/covid-19-zajam/

Related Posts

Tags

Share This