Mala Zahvala jeseni, a zadovoljstvo veliko

lis 5, 2020 by

Mala Zahvala jeseni, a zadovoljstvo veliko

Ovogodišnje malo i skromno 19. izdanje najpoznatije klanječke manifestacije “Zahvala jeseni u Klanjcu” je iza nas. Čak ni pljusak koji je u subotu 3. listopada negdje malo iza 14 sati iznenadio organizatore, glazbenike i posjetitelje, a ni brojne epidemiološke mjere kojih se valjalo držati na klanječkom trgu nisu mogli pokvariti lijepu domaću atmosferu koja oduvijek krasi ovu manifestaciju.

Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec ipak su se odlučili prirediti ovo mini izdanje”Zahvale jeseni” unatoč, a pomalo i u inat ovoj epidemiji koronavirusa, a sudeći po reakcijama posjetitelja nisu pogriješili. Epidemiološke mjere koje su udaljile posjetitelje jedne od drugih, a naravno i umanjile njihov broj ipak na kraju nisu pokvarile ovaj ugodan jesenski susret Klanjčana i njihovih gostiju, kojima su tijekom poslijepodneva pridružili i župan Željko Kolar i klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek.

Manifestacija je održana uz potporu Krapinsko-zagorske županije, a ovogodišnji sponzor bila je  Zagrebačka banka d.d.

Mini izdanje Zahvale jeseni započelo je u 13,00 sati startom tradicionalne 5. BICIKLIJADE. Odaziv biciklista rekreativaca bio je ove godine izvan svih očekivanja. Više od osamdeset sudionika uživalo je biciklirajući našim lijepim krajem na ruti Klanjec (Trg Antuna Mihanovića) – Lučelnica – Radakovo – Luka- Veliko Trgovišće – Dubrovčan – Tuheljske Toplice – Klanjec (Trg Antuna Mihanovića) dugoj 39 km. Ovogodišnju biciklijadu organizirala je OŠ Antuna Mihanovića Klanjec uz potporu Zagorske razvojne agencije i domaćih volontera koje su i voe godine okupili Matija Makek i Damir Vajdić.   ova uspješna biciklijada održana je sklopu projekta RIDE&BIKE II  i financiranu sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i program suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020.

Odličan glazbeni program pripremili su domaći glazbenici koji su se za ovo mini izdanje okupili u prigodni MINI BEND. Zahvaljujući našem Igoru Siročiću, zasvirali su nam na trgu uz njega i Tomica Greblički Ventek, Ivan Greblički Ventek, Mario Malavec i Marko Poslončec. Glazbeni odabir – za svakoga ponešto. Nije se plesalo, ali se zapjevalo. Dovoljno za dobar osjećaj i malo pozitive koja nam svima itekako treba.

S osmjehom i odobravanjem publika je dočekala i ispratila i MINI KUDOVSKI BEND sastavljen od glazbenih amatera, inače plesača, KUD-a „Antun Mihanović“. Joža Pleško, Antonio (Toni) i Luka Glas, uz lijepu kolegijalnu podršku Igora Siročića i Marija Malavca, izveli su neke od najljepših pjesama koje svi rado slušamo i uvijek im se rado vraćamo. 

Domaćim glazbenicima pridružili su se tijekom popodneva i naš najpoznatiji bluzer Tomislav Goluban i Vid Kotarski na gitari.  U neposrednoj blizini brka pjesnika Mihanovića i Gradske knjižnice, odsvirali su repertoar koji je dio novog Golubanovog programa zanimljivog naziva „Knjiga i glazba“.

Mini sajam domaćih proizvoda i rukotvorina okupio je ove godine tek nekoliko izlagača, tek da se malo podsjetimo na veliki tradicijski sajam koji je uobičajen na našim Jesenima. Zahvaljujemo OPG-u Jambrešić i Udruzi vinara “Antun Mihanović” Dječjem vrtiću “Kesten”, Školskoj zadruzi “Tepka”, Društvi pčelara “Kvirin Broz” i Mladenu Paučniku, OPG -u Merkaš, Domaćoj radinosti Bokan te Tanji Krolo koji su nam svojim proizvodima i rukotvorinama obogatili ovogodišnju manifestaciju. 

Bio je ovo kratki, mali, ali i vrlo ugodni susret Klanjčana i prijatelja Klanjca organiziran i u ovoj godini punoj izazova u kojoj svi zajedno nismo željeli dozvoliti da se naša lijepa tradicija okupljanja i skupljanja nakon berbi prekine. 

       

Fotografije: Davor Žažar

 

Fotografije Patrik Bogović

 

 

Related Posts

Tags

Share This