Dobri rezultati za dobro raspoloženje na Obrtničkoj noći

velj 18, 2019 by

Dobri rezultati za dobro raspoloženje na Obrtničkoj noći

Sredina veljače već je godinama rezervirana za tradicionalnu Obrtničku noć Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec  pa je tako bilo i ove godine. U subotu 16. veljače 2019. u restoranu Zelenjak okupilo se devedesetak obrtnika i članova njihovih obitelji, a događanju su prisustvovali i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak,  predsjednik Općinskog vijeća Kumrovca Tomislav Broz,  predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, predstavnici obrtničkih udruženja iz brojnih zagorskih gradova i općina te poslovni suradnici MUO Klanjec.
Tradicija ovakvog okupljanja obrtnika klanječkoga kraja seže još u studeni 1998. godine, a pod nazivom Obrtnička noć održava se od 1999. godine pa je ovo bio i mali jubilej dvadesetogodišnjeg spoja svečanosti i druženja članova MUO Klanjec.

Obrtnička noć započela je kraćim izvješćem novog predsjednika MUO Klanjec. Po prvi put u toj časnoj ulozi okupljenima se obratio Dragutin Ulama,  koji se osvrnuo na rad Udruženja u protekloj godini pri čemu je istaknuo kako se broj obrt povećao te ih je danas ukupno registrirano 185. Tijekom prošle godine odjavljeno je 15, a prijavljeno 19 novih obrta. Nije puno, ali veseli.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško.

– Ovo je prigoda da obrtnici dobiju svoja zaslužena priznanja, ali i prilika za druženje. Poslova imamo previše, ali nedovoljan je broj ljudi. Pokušavamo osnovnoškolcima i roditeljima objasniti da su obrtnička zanimanja zapošljiva odmah nakon završetka  srednje škole i nadam se da ćemo u tome uspjeti. Prošlogodišnja iskustva su nam bila dobra jer se povećala kvota upisa. Radimo na tome da obrtnička zanimanja dobiju svoju cijenu – rekao je Pleško.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar dodao je kako broj obrta raste na području čitave Krapinsko – zagorske županije.

– Mi smo u Hrvatskoj bili prva županija koja se počela ekonomski i gospodarski obnavljati te prva županija u kojoj se počeo povećavati broj obrta i to je dobra vijest. Manje dobra vijest je da nedostaje radnika, kvalificirane radne snage, stoga smo s Hrvatskom obrtničkom komorom i Gospodarskom komorom te Zavodom za zapošljavanje krenuli u sustavno informiranje roditelja i učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola oko naših strukovnih zanimanja, koje smo proglasili i deficitarnim zanimanjima. Svake godine za deficitarna zanimanja dajemo i stipendije i uspjeli smo upisati tri razreda učenika za CNC operatera i ima sitnih pomaka što se tiče obrazovanja – istaknuo je župan.

Već tradicionalno ovaj godišnji susret obrtnika iskorišten je za javnu dodjelu priznanja.

Diplomu MUO Klanjec za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu udruženja, ostvarene rezultate i promicanje obrtničke struke dobio je Stjepan Prekratić.
Obitelj Greblički-Ventek primila je priznanje za 80 godina tradicije ugostiteljskog obrta, a obitelj Borošak za 85 godina kontinuiranog obiteljskog mesarskog  obrta.

Obrtnička komora KZŽ dodijelila je diplome jubilarcima, a to su: Mario Budimir za 20 godina uspješnog vođenja obrta, Željko Brlek i Caffe bar “Biser, Franje Hlada za 25 godina, „LJEVAONICA KRČELIĆ“ , vlasnika Krune Krčelića  za 30 godina uspješnog vođenja obrta u nasljeđu, Branko Greblički za 35 godina uspješnog vođenja obrta, „KLAPOM“ – servis i prodaja poljoprivredne mehanizacije, vl. Želimira Krištofića  i  STROJNA OBRADA METALA, vlasnika Danijela Kodrnje za 35 godina uspješnog vođenja obrta u nasljeđu, ZAJEDNIČKA ZANATSKA RADNJA „DUNI“ , Ljevaonica obojenih metala, vlasnika Dragutina i Nikole Ulama za 40 godina uspješnog vođenja obrta u nasljeđu i MESNICA I KLAONICA „J&Ž“, vl. Željka Borošaka za 45 godina uspješnog vođenja obrta u nasljeđu.

U ime HOK-a Davor Pleško uručio je i priznanja krovne obrtničke institucije. Dobitnik POVELJE HOK-a za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih institucija je Dragutin Ulama, ZAHVALNICA HOK za izniman doprinos razvoju obrtništva i unapređenju rada obrtništva i obrtničkih asocijacija dodijeljena je Darku Novoselu, dok su dobitnici PRIZNANJA HOK-a za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih asocijacija Željko Borošak i Mladen Županić.

 U dobrom raspoloženju uz Ex Band, Klapu Brv i Branka Grebličkog Venteka obrtnici klanječkoga kraja proveli su još jednu lijepu večer u zajedničkom druženju, koja je posebno emotivna bila u trenutku kad su se članovi MUO osobitim poklonom zahvalili na dugogodišnjem predanom radu i uloženom vremenu bivšem predsjedniku Mladenu Županiću. “Osobitim” ribičkim priborom koji su pripremili za svog dugogodišnjeg predsjednika još jednom su pokazali, kako ih uz rad i osobna odricanja koje obrtništvo svakodnevno traži,  krasi i iznimna duhovitost i druželjubivost.

 

Related Posts

Tags

Share This