30. obljetnica i godišnji susret Udruge umirovljenika grada Klanjca

stu 10, 2023 by

30. obljetnica i godišnji susret Udruge umirovljenika grada Klanjca

Na ovogodišnjem tradicionalnom godišnjem druženju članova Udruge umirovljenika grada Klanjca malom je svečanošću prigodno obilježena i vrijedna 30. obljetnica neprekidnog rada ove vrlo aktivne i najbrojnije klanječke udruge.

U srijedu 8. studenoga 2023. godine u Zelenjaku, u nazočnosti gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, predsjednika i tajnice Matice umirovljenika KZŽ Vladimira Crnca i Štefanije Kolar, kratki pregled najznačajnijih događaja, aktivnosti u radu i osoba koje su obilježile proteklih 30 godina priredila je ravnateljica Kulturnog centra Klanjec Snježana Horvatin.

Spomenute su tako aktivnosti na osnivanju udruge iz 1993. godine, prvi predsjednik Franjo Brajković, tajnica Katica Milčić, prvi članovi skupštine i izvršnog odbora. Dužnost predsjednika još su obavljali i Stjepan Glas i Zvonimir Golubić, u jednom je mandatu dopredsjednik bio Ivica Hrbud. Marljivo su u udruzi radili i tajnice Magda Lena Brajković i Biserka Taboršak te Danijel Greblički, Mate Šego i Božidar Pavlinić kao dopredsjednici. Punih 12 godina na čelu udruge bila je vrlo aktivna i poduzetna predsjednica Katica Kantura, a od 2021. sadašnji predsjednik Ivica Filko, dopredsjednica Irena Borašak i tajnica Valentina Poslek Dodig.

U prvo vrijeme aktivnosti su bile usmjerene prvenstveno ka pružanju potpore i pomoći socijalno najugroženijim članovima, a s vremenom se počinju organizirati i vrlo zanimljive aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena sugrađana treće dobi.  Klanječki penzići sve češće idu u kazalište, organizira se piknik na Brozovom Bregu, koji tijekom godina postaje toliko dobro posjećen da se morao preseliti u veći prostor pa se već niz godina priređuje u restoranu Zelenjak. Organiziraju se jednodnevni izleti na more, dočeci Nove godine, valentinovska druženja.  Osniva se i zasebna Sekcija za tradicijsko rukotvorstvo  koju će voditi Brankica Greblički i koja će uz ostale aktivnosti u suradnji s klanječkim kulturnim ustanovama organizirati i jednu od najljepših izložbi u Klanjcu zadnjih godina, nazvanu „Iz bakinih ormara.“
Od prvog zajedničkog izleta na Kalnik i Križevce organiziranog u rujnu 1993., ova udruga se uistinu može pohvaliti da i nema nekog značajnijeg hrvatskog kulturnog i turističkog mjesta kojeg njezini članovi u proteklih 30 godina nisu posjetili.

Kratko izvješće o radu u ovoj godini iznijela je dopredsjednica Irena Borošak spomenuvši nekoliko vrlo dobro organiziranih izleta, zajedničkih druženja, pobjedu umirovljeničke ekipe u spremanju kotlovine na Danu klanječkih udruga i ostalih aktivnosti te je ujedno najavila i što još očekuje udrugu u njezinom radu do kraja godine. Između ostalog bit će tu i posjet zagrebačkom Adventu i kazališnoj predstavi Gruntovčani 22. prosinca.

Veliki pljesak dobio je klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, koji ne propušta druženja s klanječkim umirovljenicima i u svakoj prilici ima razumijevanja za njihove aktivnosti, a još jednom je istaknuo kako svojim radom ova udruga čini kvalitetnijim svakodnevni život naših umirovljenika, ali i obogaćuju život zajednice te okupljenim sugrađanima u zlatnoj dobi zaželio puno zdravlja i dobrih godina.
Na susretu je klanječke umirovljenike pozdravio i predsjednik Matice umirovljenika KZŽ Vladimir Crnac pohvalivši njihov aktivan rad i međusobnu odličnu suradnju, koja će se zasigurno i nastaviti.

Već tradicionalno su na susretu dodijeljeni i prigodni pokloni članovima za navršene okrugle godine života, što je uz veliki pljesak i poljupce, izazvalo i puno smijeha te duhovitih opaski, a u neformalnom dijelu programa, uz kasni ručak i glazbu, umirovljenici su još jednom pokazali kako se još uvijek znaju odlično zabaviti i kako za dobro druženje godine nisu nimalo važne. Neizmjerno je zadovoljstvo zato bilo vidjeti svakog našeg umirovljenika, a osobito brojne radnice i radnike koji su svoju mirovinu dočekali u klanječkoj Predionici, kako su u ovu svoju udrugu prenijeli način života u kojem u svakom trenutku ima mjesta i za prijateljstvo, za podršku, za pažnju i brigu za drugoga, ali i za šalu, smijeh, pjesmu i ples. 
Najbolji su dokaz one lijepe izreke pjesnika Nerude: Kad bih imao i sto godina, moj najbolji dan uvijek bi bio: onaj sutra!

 

Related Posts

Tags

Share This