240 tisuća kuna za nogostup od Lepoglavca prema Novim Dvorima

svi 24, 2019 by

240 tisuća kuna za nogostup od Lepoglavca prema Novim Dvorima

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek potpisao je danas u Kumrovcu ugovor o sufinanciranju komunalnih projekata s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, a gradonačelnicima i načelnicima iz zagorskih jedinica lokalne samouprave ugovore vrijedne 2,9 milijuna kuna predao je ministar Predrag Štromar.

Grad Klanjec dobio je nakon prijave na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2019. godini 240 tisuća kuna za izvanredno održavanje nogostupa uz Županijsku cestu Ž2186 Lepoglavec-Novi Dvori.

Zahvaljujući dobivenim sredstvima ove će se godine izgraditi dio nogostupa i to na prometno opasnoj dionici od Ledina (donjih) prema igralištu u Novim Dvorima (prošle je godine uz ovu cestu izgrađen nogostup od Lepoglavca prema Gredicama, na Radničkoj cesti).

Grad Zlatar dobio je 185 tisuća kuna za uređenje parkirališta u Zlataru kod kućnog broja 96, Općina Bedekovčina 180 tisuća kuna za projekt izgradnje dječjeg igrališta i krajobraznog uređenja kulturnog centra Martinec Orehovički. Za uređenje pristupnih prostora postojećih građevina i autobusnog ugibališta na području općine, Općini Budinščina dodijeljeno je 105 tisuća kuna, a Općini Desinić dodijeljeno je 244 tisuće kuna za projekt pojačanog održavanja nerazvrstanih cesta Trnovec Desinićki-Crnići, dok je Općina Gornja Stubica dobila 391 tisuću kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta u naselju Dubovec, Hum Stubički, Karivaroš i Modrovec. Općini Hrašćina dodijeljeno je 170 tisuća kuna za izmjenu i proširenje javne rasvjete novom LED rasvjetom na području općine, Općini Jesenje 72 tisuće kuna za dječje igralište s bočalištem, dok je Općina Kraljevec na Sutli dobila 47 tisuća kuna za pristupni put s parkiralištem na mjesnom groblju. Općini Kumrovec dodijeljeno je 304 tisuće kuna za drugu fazu rekonstrukcije zgrade centra za posjetitelje Kumrovec, a Općini Marija Bistrica 150 tisuća kuna za modernizaciju nerazvrstanih cesta na području općine. Općina Mihovljan dobila je 182 tisuće kuna za održavanje postojećih, nerazvrstanih cesta na području općine, Općina Petrovsko 153 tisuće kuna za investicijsko održavanje postojeće oborinske odvodnje i nogostupa na području općine. Sredstva su stigla i Općini Sveti Križ Začretje i Zagorska Sela. Tako je Općini Sveti Križ Začretje dodijeljeno 348 tisuća kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području općine, dok je Općina Zagorska Sela dobila 129 tisuća kuna za uređenje sportskog dječjeg igrališta na javnoj površini u Zagorskim Selima.

Načelnik Kumrovca i domaćin Robert Šplajt rekao je kako ova sredstva puno znače gradovima i općinama te da je riječ o važnoj podršci Vlade našem kraju. Istaknuo je i važnost podrške Županije koja provodi brojne projekte, a pohvale na račun ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja uputio je i župan Željko Kolar. – Kada čovjek dođe na neku funkciju onda ili razumije probleme ili ne razumije. Predrag Štromar pokazao je da razumije koliko su važna komunalna ulaganja i na tome mu hvala – istaknuo je Kolar dodajući da je riječ o ministarstvu koje ne dijeli sredstva po stranačkoj pripadnosti.
Upravo je to pitanje postavljeno i HNS – ovu ministru Štormaru, obzirom da su prva dva projekta po količini dobivenih sredstava upravo HNS – ove općine. – Tu se ne radi o nikakvom stranačkom lobiranju nego se čisto radi o veličini i zahtjevnosti projekta. Ministarstva moraju pomagati sjeveru Hrvatske . Mi smo izmijenili Zakon o sufinanciranju jedinica lokalne samouprave kojim je više od 60 milijuna kuna direktnih prihoda od poreza otišlo je jedinice lokalne samouprave da sami odlučuju u što će ulagati. Tu je i rješavanje pitanja klizišta koje se na našu inicijativu konačno počelo sustavno rješavati – istaknuo je resorni ministar nabrajajući još neke projekte poput energetskih obnova javnih zgrada, ali i subvencioniranje kredita za mlade obitelji.

Izvor: zagorje.com

 

Related Posts

Tags

Share This