2. NOĆNI POHOD NA CESARGRAD

sij 11, 2024 by

2. NOĆNI POHOD NA CESARGRAD

Nakon prošlogodišnjeg izvrsno posjećenog prvog NOĆNOG POHODA NA CESARGRAD, Hrvatsko planinarsko društvo “Cesargrad” i Turistička zajednica Biser Zagorja, u suradnji s Družbom vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Kulturnim centrom Klanjec i uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca, u subotu 27. siječnja  2024. priređuju novi pohod koji će se ove godine održati točno na obljetnički datum početka slavne Seljačke bune koja je započela napadom na Cesargrad u noći s 27. na 28. siječnja 1573. godine.

Program u Klanjcu započinje u 17:00 sati na Trgu Antuna Mihanovića. Okupljanju “klanječkih kmetova” pridružit će se i ove godine članovi planinarskih društava, susjedi iz Slovenije, a sigurni smo da će nam doći i svi koji su bili prošle godine kada je ovo noćno planinarenje na Cesargrad premašilo sva očekivanja organizatora.
Ovogodišnji program bit će obogaćen i nekim novim sadržajima. Bit će tu i žonglera vatrom, dvorskih luda, zabave za najmlađe… Na trgu vas očekuju i vruće domaće fritule, a za zagrijavanje kuhano vino i čaj.
Nakon puntanja na čelu sa seljačkim vođom Ilijom Gregorićem, oko 18 sati krenut će se s bakljama u rukama u noćni pohod prema utvrdi Cesargrad. 

Ispred planinarske kuće, članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, na svoj uvijek atraktivan način, uprizorit će sukob kmetova i Cesargradske straže.

Večernje druženje u toploj planinarskoj kući ili oko zapaljenih vatri na proplanku ispred kuće, nastavit će se uz ponudu hrane i pića, kuhano vino, čaj i glazbeni program domaćeg Buna benda.
Organizatori pozivaju sve zainteresirane posjetitelje da im se pridruže, a noćni pohod prema Cesargradu primjeren je i za starije te obitelji  s djecom s obzirom da je riječ o usponu koji nije zahtjevan i traje otprilike 30-tak minuta.
Zato nemojte propustiti ovo prisjećanje na najpoznatiju pobunu malog čovjeka za pravicu u našim krajevima!
Jer Buna traje!!! 

U slučaju kiše, program se otkazuje. No, ipak se još nadamo da bi nas mogao na Cesargradu dočekati snijeg kao prošle godine!

 

 

Related Posts

Tags

Share This