Održani 11. proljetni susreti u Klanjcu – stručni skup Preventivna medicina i zaštita zdravlja

svi 12, 2019 by

Održani 11. proljetni susreti u Klanjcu – stručni skup Preventivna medicina i zaštita zdravlja

U organizaciji  Hrvatskog liječničkog zbora, Podružnica Krapinsko-zagorska i Udruge za promicanje zdravlja „Korak po korak do zdravlja“ u Klanjcu su 10. i 11. svibnja 2019. godine održani 11. proljetni susreti, dvodnevni stručni skup pod nazivom Preventivna medicina i zaštita zdravlja

U ime domaćina i pokrovitelja sudionike simpozija pozdravio je klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, a ovogodišnji skup otvorio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, istaknuvši brojne planove, ali i značajne pomake u razvoju zdravstvenog turizma u našoj županiji.

Glavna tema ovogodišnjeg skupa bila je preventivna medicina i zaštita zdravlja, a dvodnevni simpozij i ove je godine bio zamišljen kao multidisciplinarni u smislu pristupa glavnoj temi te je uspio okupiti niz eminentnih stručnjaka iz različitih znanstvenih područja koji su tijekom dva dana rada predstavili 16 radova iz područja medicine, prirodoslovnih znanosti i kulture.
Stručni radovi  bit će uskoro objavljeni i u Zborniku radova sa stručnog skupa (svaki Skup u ovih 11 godina svoga održavanja imao je i tiskani zbornik radova) koji će se moći nabaviti u Gradskoj knjižnici u Klanjcu.Tehničku i organizacijsku potporu Skupu i ove je godine pružio Kulturni centar Klanjec.
Skupom su, uz stručnu voditeljicu Jasnu Gmajnički, dr.med., predsjedavale Nada Jačmenica, dr.med i Vera Grgac, bacc.med.tech.
U ugodnoj atmosferi, koja je svakako jedna od osobitosti ovog skupa, moglo se čuti niz znanstveno i stručno utemeljenih činjenica o važnosti i utjecaju prevencije u zaštiti zdravlja, ali i podataka o zanimljivim prirodoslovnim istraživanjima, zdravstvenom turizmu i povijesno-kulturološkim saznanjima. Valja istaknuti da je ovaj stručni skup proteklih godina na neki način osvijestio potrebu da zdravstveni djelatnici iz lokalne zajednice  (liječnici obiteljske medicine, patronažne sestre Doma zdravlja KZŽ, liječnici i medicinsko osoblje naših specijalnih bolnica, posebice one iz Krapinskih Toplica) koji imaju višegodišnju uspješnu praksu i važna iskustva na terenu, obrade neke od zanimljivih tema, provedu korisna istraživanja te ih javno prezentiraju i objave u zbornicima sa skupa pa je tako bilo i ove godine. 

Kad ste svakodnevno okruženi prirodom kakva je nama dana, onda nije teško pronaći cijeli niz aktivnosti kojima je moguće čuvati dobro zdravlje, ali i prevenirati različite bolesti. No, jednako tako važno je utjecati na svijest građana i provoditi organizirane zdravstvene akcije koje promoviraju zdrav život i život u suglasju s prirodom. I ovogodišnji stručni radovi, dobrim su dijelom bili usmjereni k tomu, no jednako tako upozoravaju i na neiskorištenost ili pak nebrigu o nekim prirodnim ljekovitim činiteljima koji su u našem okruženju zanemareni.

Sudjelovanje na skupu boduje Hrvatska liječnička komora, a uz sudionike, autore radova, skup je i ove godine okupio lijepi broj slušatelja, zainteresiranih građana.

U neformalnom dijelu skupa sudionici su razgledali izložbu Emanuel Vidović – Izbor iz fundusa Galerije Emanuel Vidović u Studiju Galerije Antuna Augustinčića te imali još jednom odličnu priliku za diskusiju i razmjenu svojih spoznaja i iskustava. 

Ovogodišnji radovi predstavljeni na stručnom skupu Preventivna medicina i zaštita zdravlja:

Jasna Gmajnički, dr. med. – PREVENCIJA KRONIČNIH BOLESTI U DJEČJOJ DOBI
prof.dr.sc. Ankica Senta Marić, Radovan Čepelak, dipl. ing., Damir Andabaka, dipl. ing. – ŽIVA U SEDIMENTU I VODI ČABARSKIH POTOKA
Tomislava Strsoglavec, mag.logoped. – PREVENCIJA GOVORNIH TEŠKOĆA
Gordana Turjak, bacc.med.tech. – PREVENCIJA CEREBROVASKULARNIH BOLESTI
Ruth Švarc, prim. dr.sc. Ljubomir Radovančević, Vesna Lecher- Švarc, dr. med. – CIJEPLJENJE – NAJEFIKASNIJA PREVENTIVNA PRAKSA
mr.sc. Neda Esapović-Greš , dr.med., Alen Greš, dr.med., prim. dr.sc. Ljubomir Radovančević – 
SPREČAVANJE SAMOUBILAČKOG PONAŠANJA
Radovan Čepelak, dipl. ing.,prof.dr.sc. Ankica Senta Marić, DamirAndabaka, dipl. ing.  – CRETOVI U HRVATSKOJ – OSVRT NA ČRET DUBRAVICA
Vera Grgac, bacc.med.tech. – ZDRAV DUH I ZDRAVE TIELE PREMA „REGULAM“ JURJA MULIHA
Ruth Švarc, prim. dr.sc. Ljubomir Radovančević, Vesna Lecher- Švarc, dr. med.  – ULOGA MENTALNE HIGIJENE U PREVENCIJI
Vlatka Šoban, bacc.med.tech.  – UNAPREĐENJE ZDRAVLJA U LOKALNOJ ZAJEDNICI
Borislav Aleraj, dr.med. – PREVENCIJA I MOGUĆNOST ZAŠTITE OD ZARAZA KOJE SE MOGU DOBITI OD ŽIVOTINJA NA IZLETIMA U PRIRODI
Valentina Blažinčić, dr. med., spec. fizikalne med. i rehabilitacije – PREVENCIJA SARKOPENIJE (GUBITKA MIŠIĆNE MASE, SNAGE I TJELESNE IZVEDBE U OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI)
Alen Greš, dr.med., prim. dr.sc. Ljubomir Radovančević – RE/KREACIJA U SKLOPU PREVENCIJE BOLESTI I POREMEĆAJA
Franjo Turjak – ZDRAVSTVENI TURIZAM KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE
prof.dr.sc. Stjepan Pepeljnjak – PRIKAZ KNJIGE „ZAČINI, MIKROBI, ANTIMIKROBNA SVOJSTVA I PRIMJENA“
dr.sc. Marina Krpan Smiljanec – CESARGRAD U VREMENU I PROSTORU

 

 

Related Posts

Tags

Share This