Zajednički projekt razvoja širokopojasnog interneta

kol 12, 2019 by

Zajednički projekt razvoja širokopojasnog interneta

Grad Pregrada, kao nositelj projekta, od listopada 2016. godine provodi pripremu projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u gradovima Pregradi i Klanjcu te općinama Desinić, Hum na Sutli, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela. Projekt podrazumijeva izgradnju širokopojasne telekomunikacijske mreže temeljene na tehnologijama kojima će se osigurati brzi i ultrabrzi pristup svim korisnicima koji se nalaze unutar obuhvata projekta. Ukupna procijenjena investicija iznosi 85 milijuna kuna, a završetak cjelokupnog procesa odabira očekuje se početkom 2020. godine.
U proteklom vremenu provedene su tri javne rasprave, mapirano je projektno područje, odabran je investicijski model te je izrađen Plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje navedenih jedinica lokalne samouprave. Plan razvoja, izrađen od strane tvrtke Corellia savjetovanje, potvrđen je od strane HAKOM-a 4. lipnja 2019. godine čime je ispunjen glavni preduvjet za prijavu projekta na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima”.
Prijava na natječaj sastoji se od 3 dijela: Javni poziv – iskaz interesa (JLS kao nositelji pojedinačnih projekata dostavljaju iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju odobrenih Planova razvoja širokopojasne infrastrukture), Javni poziv – dostava prijava (odabire se operator koji će imati pravo podnijeti projektni prijedlog na Ograničeni poziv, a za PRŠI za koji bude odabran) te Ograničeni poziv (podnošenje projektnih prijedloga).

Grad Pregrada zajedno je s partnerskim gradovima i općinama iskazao interes za sudjelovanje u postupku pred-odabira 10. srpnja (1. faza Javnog poziva). U drugoj i trećoj fazi, prema uvjetima Javnog poziva, privatni telekomunikacijski operateri odlučuju hoće li i na kojem području ulagati u izgradnju širokopojasnog pristupa. 

Related Posts

Tags

Share This