Za klanječku kulturu 65 tisuća kuna županijske potpore

srp 7, 2022 by

Za klanječku kulturu 65 tisuća kuna županijske potpore

U Velikoj dvorani grada Klanjca u srijedu 6. srpnja Krapinsko-zagorska županija upriličila je dodjelu ugovora dijelu korisnika koji su ostvarili potporu u okviru ovogodišnjeg programa javnih potreba u kulturi koje su uručile zamjenica župana Jasna Petek i pročelnica Mirjana Smičić Slovenec.

Na javni poziv pristigle su ukupno 153 prijave, a nakon administrativne provjere, 146 prijava je upućeno Kulturnom vijeću KZŽ na kvalitativnu obradu. Za financiranje je odobreno 112 projekata i to 12 u području obnove i zaštite spomeničke nematerijalne baštine u ukupnom iznosu od 119.500 kuna, u izdavačkoj djelatnosti 29 projekata vrijednih ukupno 169.000 kuna i 68 manifestacija u kulturi u iznosu od 534.000 kuna. Ukupno su po javnom pozivu dodijeljeno 822.500 kuna, 37.500 više od predviđenog iznosa.

Krapinsko-zagorska županija sufinancirat će programe javnih potreba u kulturi koje su za ovu godinu na županijski natječaj prijavile klanječke institucije, kulturne ustanove i udruge u iznosu od 65.000 kn.

U području zaštite spomeničke baštine i nematerijalnih dobara sredstva su odobrena Gradu Klanjcu za nastavak radova na rekonstrukciji Spomen parka znamenitih Klanjčana u iznosu od 10.000 kn,  Gradskoj knjižnici “Antun Mihanović” odobreno je 5.000 kn za restauraciju svoda s oslikom, a Župi Navještenja BDM sa 7.500,00 kn sufinancirat će se restauratorski radovi u kapeli sv. Florijana te sa 6.000 kn program zaštite arhivske građe i inkunabula.

U izdavačkoj djelatnosti s 3.000 kn sufinancirat će se edicija “Iz kulturne baštine Klanjca i okolice” koju je prijavio Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu.

U području manifestacija Kulturni centar Klanjec ostvario je pravo na potporu od 12.500 kn za Zahvalu jeseni u Klanjcu, Udruga Kućni kolektiv 7.500 kn za program Suvremeno u Zagorju, Ogranak Matice hrvatske 3.000 kn za izložbu karikatura Dinka Žibrata i Glazbeno-plesni studio “Ritam” 10.000 kn za glazbeni program “Naše pjesme, naši snovi”.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek naglasio je da mu je izuzetno drago što se uručivanje ugovora održalo baš u gradu Klanjcu. 

– Klanjec je grad kulture i grad koji je kroz godinu domaćin jako puno kulturnih manifestacija, kako u vlastitom aranžmanu, tako i od strane udruga koje djeluju u Klanjcu, ali i na području cijele županije i šire. Zahvaljujem u ime svih kojima će danas biti uručeni ugovori i nadam se da ćemo sve programe uspjeti i realizirati. U kulturi novca nikada dosta, ali moramo reći da Krapinsko – zagorska županija doista izdvaja jako puno novaca što se tiče kulture i nadam se da će tako biti i u budućnosti, a svima nama želim puno uspjeha u provedbi tih projekata – poručio je gradonačelnik Klanjca.  

Župan Željko Kolar istaknuo je i ovom prigodom važnost kulture za naš identitet, ali i potrebu financijskog ulaganja u kulturu.

– Kada se događaju neki poremećaji u društvu, prvo gdje se ide štedjeti je kultura. Kad dođe pandemija, tko je prvi na udaru, ponovno kultura, a vremena koja su pred nama nisu baš ‘ružičasta’. Bojim se da ćemo morati ‘stisnuti remen’, a ono što si ne smijemo dozvoliti je da stišćemo samo po pojedinim sektorima, već da, ako ćemo morati štedjeti, da to onda radimo linearno – rekao je župan. 

 

Related Posts

Tags

Share This