Vatrogasci i Klanjčani zajedno proslavili blagdan sv. Florijana

svi 9, 2017 by

Vatrogasci i Klanjčani zajedno proslavili blagdan sv. Florijana

U nedjelju, 30. travnja 2017. godine u Klanjcu su se okupili članovi mnogobrojnih zagorskih dobrovoljnih vatrogasnih društava kako bi zajedno s Klanjčanima proslavili blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i grada Klanjca. Na taj je način i ove godine započeo bogati  program Mjeseca zaštite od požara u našoj županiji, ali i Dana grada Klanjca. Organizatori svečanosti bili su Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, Vatrogasna zajednica grada Klanjca, DVD Klanjec kao domaćin te Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec.

Članovi DVD-a iz cijele Krapinsko-zagorske županije okupili su se na Trgu Antuna Mihanovića, odakle je svečani ešalon sa zastavnim vodom i Puhačkim orkestrom Petrovsko krenuo prema obnovljenoj kapelici sv. Florijana na svečanu svetu misu u 11 sati.
Zastavni vod predvodio je Danijel Penezić, zamjenik zapovjednika DVD-a Klanjec, vatrogasni vod na čelu s dužnosnicima VZ KZŽ, predsjednikom Ivicom Glasom i njegovim zamjenikom dr. Ivicom Balagovićem, predvodio je Dalibor Šoban, zamjenik zapovjednika VZG Klanjec, dok je cijelim ešalonom zapovijedao Ivan Zamuda, zapovjednik VZG Klanjec.
Ispred kapele svetu misu predvodio je legendarni župnik Bedekovčine, vlč. Josip Komorčec Pepek, počasni viši vatrogasni časnik, uz domaćeg župnika p. Franju Jesenovića. U svoj nadahnutoj propovijedi vlč. Komorčec progovorio je i o velikom značaju dobrovoljnog vatrogastva, plemenitosti tog poziva kojim vatrogasci, bez ikakve plaće, brane imovinu i živote svojih bližnjih.
Cijelo slavlje započelo je sviranjem vatrogasne himne, a završilo, kako se i priliči u Mihanovićevom gradu, Lijepom našom.
Na kraju misnog slavlja prisutnim vatrogascima i građanstvu obratili su se i gradonačelnik grada Klanjca Zlatko Brlek te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Njegova obitelj i ove je godine darovala sve potrebno za pripremu graha na lovačkom domu na koji su bili pozvani svi prisutni. Obilježavanje Mjeseca zaštite od požara, koje je započelo ovim slavljem u Klanjcu, završit će hodočašćem vatrogasaca iz cijele Hrvatske na Mariju Bistricu. 

Photo: Mladen Županić, Vitomir Zamuda

Related Posts

Tags

Share This