Uvodna konferencija projekta Žene za Zagorje 2

srp 6, 2021 by

Uvodna konferencija projekta Žene za Zagorje 2

U Velikoj dvorani Grada Klanjca održana je u utorak 6. srpnja 2021. uvodna konferencija projekta “Žene za Zagorje 2”, vrijednog 4,9 milijuna kuna. Voditeljica projekta Monika Maranić istaknula je da su dosadašnja iskustva vrlo pozitivna.

Od 1. travnja zaposleno je 56 žena na području djelovanja gradskih društava Crvenog križa Krapine, Pregrade i Klanjca. Ukupno brinemo o 336 korisnika na području 13 zagorskih jedinica lokalne samouprave, a projekt će trajati 16 mjeseci, do 22. lipnja 2022. godine. Osim zapošljavanja žena, njih 22 od 56 obavezne su završiti osposobljavanje. Proveli smo anketu između tri zanimanja – slastičar, cvjećar te ekoproizvođač, a izabrano je obrazovanje za slastičarke te se s time planira započeti sredinom kolovoza – otkrila je Maranić.
Zadovoljstvo s obje faze projekta izrazio je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.
– Prvenstveno smo zadovoljni jer je projektom obuhvaćeno naše stanovništvo kojem je pomoć najpotrebnija, to su većinom staračka samačka domaćinstva, ali i zato što su time zaposlene žene koje su jako teško dolazile do radnih mjesta i godinama su bile u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Treće i ne manje važno je što kroz obje verzije projekta dio tih žena prolazi obuku za određeno zanimanje koje će moći upisati u radnu knjižicu te će biti konkurentne na tržištu rada i moći će se zaposliti. Samo se nadam da će država osigurati nastavak tog projekta jer je odlično prihvaćen i među stanovništvom i među djelatnicima, a ne bi bilo dobro ukidati nešto na što ste navikli ljude da sada imaju – rekao je gradonačelnik Brlek.

Davor Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina, koje je nositelj projekta, rekao je da se, uz zapošljavanje, posebna vrijednost projekta očituje i u činjenici da će žene završiti formalnu edukaciju.

– Žene će steći dodatno znanje i obrazovanje, ta edukacija će im se upisati u elektronsku radnu knjižicu te će biti konkurentnije na tržištu rada. Inače, te žene, osim psihološke pomoći, odnosno, razgovora s korisnicima, obavljaju i kućanske poslove, od pranja, peglanja, pospremanja, do donošenja drva. Korisnici su vrlo zadovoljni i uslugama i našim gerontodomaćicama, znaju ih zvati telefonom i jedva čekaju da im dođu za dva – tri dana jer njima je stvarno važan taj razgovor, socijalni kontakt kojeg osobe treće životne dobi danas imaju malo – rekao je Šimunović.
Na trudu je svim djelatnicima Crvenog križa zahvalio Sergej Augustin Erdelja iz Centra za socijalnu skrb KZŽ:

Porast interesa

– Program “Zaželi” je pokazao da postoji, nažalost, rupa između onoga što mi kao Centar možemo pružiti s obzirom na neka zakonska ograničenja i na stvarne potrebe na terenu. No, upravo je ovaj program ta nekakva premosnica koja pruža pomoć osobama koje zbog nekih kriterija ne ulaze u našu kvotu, a pomoć im je itekako potrebna. Time se ostvaruje i intencija našeg Ministarstva da se adekvatno pomaže starijem stanovništvu, da ostanu živjeti u svojim kućama – kazao je Erdelja.
Uvodnoj konferenciji je nazočio i Goran Vukmanić, predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina, partnera na projektu, koji je istaknuo veliki porast interesa u odnosu na prvu fazu.

– Na području Krapinsko – zagorske županije trenutno je deset prijavitelja, dok su 2017. godine, kada je krenula prva faza projekta, bilo svega tri prijavitelja. Broj od deset prijavitelja u drugoj fazi govori nam da je projekt izuzetno dobro prihvaćen i da je izuzetno kvalitetan i vrijedan – zaključio je Vukmanić.

Related Posts

Tags

Share This