Uspješna godina iza klanječkih kudovaca

velj 25, 2019 by

Uspješna godina iza klanječkih kudovaca

Kulturno-umjetničko društvo “Antun Mihanović” održalo je u petak 22. veljače 2019. svoju redovnu godišnju skupštinu. U uobičajeno opuštenoj i veseloj atmosferi  koja krasi svako okupljanje članova ovog društva, predsjednik Goran Iveković osvrnuo se na rad KUD-a u prošloj godini. Uz dva uspješna inozemna gostovanja, u Vojvodini i Bosni i Hercegovini, koja su, uz održane cjelovečernje koncerte, produbila i prijateljske odnose i suradnju s HKPD-om  “Jelačić” iz Petrovaradina i KUD-om “Hasan beg Bišćević” iz Bihaća, sve sekcije KUD-a imale su i cijeli niz drugih zapaženih nastupa. Od snimanja emisije Lijepom našom u Loboru na kojem je bila sekcija dvorskih plesova, nastupa na 21. susretu kulturno-umjetničkih društva Hruševec 2018. foklorne i tamburaške sekcije, proljetnog koncerta PO„Pačetanci“ u dvorcu Sveti Križ Začretje, regionalnog izbora za najljepšu mamu Hrvatske, stručnog skupa OMH u Klanjcu na kojem su prošle godine plesali dvorski plesovi pa do nastupa svih sekcija na manifestaciji 100% zagorsko koja je održana na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Članovi KUD-a ponovno su aktivno sudjelovali u organizaciji Zahvale jeseni u Klanjcu  i realizaciji klanječkog programa Europa za građane (5. – 7. 10.2018. ). Kao volonteri brinuli su o gostima iz Poljske, Slovačke, Češke te posebno o članovima KUD-u „Hasan beg Bišćević“ iz Bihaća, „Franc Ilec“ iz Starša, Ansambla Antiqua iz Mađarske te Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu „Jelačić“ iz Petrovaradina čije su članove smjestili u svojim domovima. Sve sekcije KUD-a nastupale su u međunarodnom programu „Zapjevaj i zapleši u kraju Lijepe naše“ koji je tradicionalno održan u okviru Zahvale jeseni. Društvo je imalo i zapažene medijske nastupe. Dječji folklor i sekcija dvorskih nastupili su uživo u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“  koja je na prvom programu HRT-a emitirana 4. listopada, a voditeljica folklorne sekcije Katarina Skrbinac i Ilija Kranjčec predstavili su rad našeg Društva u emisiji Putni nalog koju je emitirao Radio Sljeme.
U suradnji s hrvatskim etnokoreografom i nekadašnjim plesačem FA Lado Vladimirom Kurajom postavljena je folklornu koreografiju Linđo-poskočica iz južne Hercegovine. Ovaj iznimno zahtjevan folklorni ples naši su folkloraši premijerno izveli na svom Božićnom koncertu 2018. i oduševili publiku te dobili pohvale koreografa. Poseban gost u ovoj izvedbi bio je Goran Kekić na lijerici. Voditeljica sekcije dvorskih plesova Vesna Siročić postavila je i s plesačima uvježbala novu koreografiju, Straussovu “Tritsch–Tratsch polku“ koja je također premijerno izvedena na Božićnom koncertu i više nego ugodno iznenadila posjetitelje. Uz to, u rad sekcije uključilo se 7 novih članova koji su se na koncertu uspješno predstavili novom koreografijom valcera. Dječji folklor (obje dobne skupine) predstavile su se na kraju godine koreografijom zagorskih dječjih pjesama i plesova svoje voditeljice Mire Petek.

Na manifestaciji „Dobro je, klanječko je“ kuharska ekipa KUD-a osvojila je prvo mjesto u kuhanju gulaša (šefica kuhinje bila je Vesna Siročić, a pomoćnice Sanja Zebolc i Ančica Somek), a na istom natjecanju osvojeno je i prvo mjesto za najuređeniji štand i najbolju navijačku ekipu pa se još jednom potvrdila neupitna druželjubivost klanječkih kudovaca.

Skupština Društva jednoglasno je usvojila sva izvješća za prošlu godinu te donijela plan za 2019. godinu iz kojeg treba izdvojiti postavljanje nove koreografije zagorskih pjesama i plesova i izvornog narodnog običaja iz našeg kraja, a plan će se tijekom godine i dopunjavati, prvenstveno vezano uz nastupe sekcija prema pozivima organizatora kulturnih događaja i manifestacija.

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This