Upozorenje građanima! Pazite kako palite vatru!

ožu 16, 2017 by

Upozorenje građanima! Pazite kako palite vatru!

S dolaskom prvih proljetnih dana intenzivno je započelo i čišćenje poljoprivrednih površina i okućnica pa građani često na otvorenom spaljuju nisko raslinje, suhu travu, korov i drugi poljoprivredni i šumski otpad. Na žalost, ovih dana učestale su bile i vatrogasne intervencije zbog neopreznosti naših sugrađana. U to ste se i sami mogli uvjeriti slušajući zvuk sirene vatrogasnih vozila pa naši vatrogasci ponovno i ove godine pozivaju na OPREZ! 

Loženje vatre i spaljivanje smeća na površinama većim od jednog hektara može se obaviti isključivo uz obavezno osiguranje nadležne vatrogasne postrojbe. 

Dakle, palite li nisko raslinje ili korov nemojte to činiti za vjetrovita vremena kakvo je primjerice bilo prošli tjedan (jer lijepo vrijeme je tek došlo i bit će još puno sunčanih i mirnih dana kada to stignete napraviti), prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara, pripremite sredstva za gašenje požara i ne napuštajte mjesto paljenja na otvorenom dok se vatra u potpunosti ne ugasi, posebno ne preko noći ( što je i strogo zabranjeno). Ako je ikako moguće nemojte to raditi sami i imajte uvijek pri sebi mobitel da možete odmah zatražiti pomoć (nemojte se zavaravati da možete sami spriječiti širenje požara).

I naravno, ako vam požar izbjegne kontroli obavezno pozovite vatrogasce na broj 193.

Svi koji se pripremaju za spaljivanje korova, a nisu sigurni da o tome znaju sve što je potrebno, najbolje je da nazovu 193 gdje će dobiti sve dodatne informacije. Jer vatrogascima ne predstavljaju problem oni koji će svoju namjeru za spaljivanjem na otvorenom najaviti i prijaviti nadležnoj vatrogasnoj postrojbi, javnoj ili DVD-u. Više se pribojavaju onih koji to neće učiniti, a njih je još uvijek velik broj. Jer na kraju vatrogasci opet moraju izaći na intervenciju. Bolje je, pametnije i na koncu jeftinije za sve – zvati ih unaprijed.

Treba imati na umu i da će se novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kazniti fizička osoba koja namjerno izazove požar, ali ćete i za izazivanje požara iz nehaja biti kažnjeni za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

 

Related Posts

Tags

Share This