U Klanjcu obilježen Dan Krapinsko-zagorske županije

tra 24, 2016 by

U Klanjcu obilježen Dan Krapinsko-zagorske županije

Dan Krapinsko-zagorske županije svečano je proslavljen 22. travnja 2016 godine. Obilježavanje je počelo u 11:30 svetom misom u crkvi Navještenja BDM u Klanjcu koju je predvodio fra Franjo Jesenović. Uzvanici su se nakon mise uputili u Veliku dvoranu Grada Klanjca gdje je održana svečana sjednica Županijske skupštine u sklopu koje su podijeljena ovogodišnja Županijska priznanja.
Svečanu je sjednicu otvorila predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki koja je na samom početku stihovima popevke Dobro mi došel prijatel sve prisutne podsjetila na Krapinski festival i sav rad dobitnika ovogodišnjeg županijskog priznanja za životno djelo Viktora Crneka. Predsjednica Skupštine se u svom obraćanju osvrnula na brojne provedene projekte u povijesti naše Županije „Dvadeset i tri godine dovoljno je vremena za ocjenu rada, a Krapinsko-zagorska županija je primjer da je hrvatski model lokalne samouprave dobar, da znamo i možemo biti motor razvoja“ Predsjednica jSkupštine je potom spomenula brojne projekte koje je Županija poduzela od 1993. godine na području gospodarstva, poljoprivrede, zdravstva, školstva i svim drugim područjima života u kojima se županija svojom potporom aktivno uključuje te na kraju zaključila. „Decentralizacija ne smije ostati mrtvo slovo na papiru – Krapinsko-zagorska županija je dokazala da zna, zajedno sa svojim gradovima i općinama, upravljati razvojem te da je spremna na punu decentralizaciju koja je zasada ostala samo na napisanom velikom slovu D“
Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je u svom obraćanju govorio o brojnim poduzetim projektima koje je Krapinsko-zagorska županija realizirala u protekloj godini „Na području gospodarstva u samo jednoj godini je u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta odobreno 68 milijuna kuna na projektu kreditiranja poduzetnika i obrtnika. Smanjili smo broj nezaposlenih gdje smo dosegnuli brojke iz 2009. godini, a broj novozaposlenih rastao je godišnjom stopom od 3,6 posto koja je najveća u Hrvatskoj“ naglasio je župan Kolar i dodao da se izradom Masterplana turizma namjeravaju poboljšati ionako dobri turistički rezultati. „Upeterostručen je broj noćenja u Zagorja, a sedam je puta i veći broj zaposlenih u turizmu“ Među brojnim drugim projektima ističemo i uređenje županijske zgrade u Krapini kroz projekt e-culture, kojim su postavljeni visoki standardi energetske učinkovitosti te projekt Baltazar kojim su osigurana 83 pomoćnika u nastavi koji se skrbe za 121 dijete.
Svečanu su sjednicu svojim dolaskom uveličali i brojni uzvanici i gosti. U ime prisutnih saborskih zastupnika sve prisutne pozdravio je predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada i saborski zastupnik Tomislav Končevski koji je istaknuo da su svi zagorski velikani, sve prirodne vrijednosti i razvoj županije u proteklim godinama donijeli puno toga dobroga zbog čeka zagorski zastupnici u Saboru mogu itekako ponosno govoriti o Krapinsko-zagorskoj županiji. Sve prisutne pozdravili su i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Margaretić te gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.
Sjednici su nazočili i saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić, Marija Puh i Žarko Tušek, župan i predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije Predrag Štromar i Dubravka Biberdžić, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije Anita Sinjeri Ibrišević, zamjenik župana Karlovačke županije Ivan Banjavčić, rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Zlatko Koren, predsjednik Gospodarske komore Krapina Josip Grilec, zagorski gradonačelnici i načelnici, kao i predsjednici vijeća općina i gradova u Krapinsko-zagorskoj županiji, brojni zagorski gospodarstvenici te mnogi drugi gosti. Sjednici su
Na svečanoj sjednici Županijske skupštine su i ove godine uručena županijska priznanja zaslužnim tvrtkama, udrugama i pojedincima. Županijske povelje dobili su Mira Pižir, začetnica i organizatorica Recitala ljubavne poezije “Željka Boc”, novinar te kulturni i sportski djelatnik Ivo Šućur, Udruga distrofičara Krapina, Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata Barun, zagorska 103. brigada Hrvatske vojske, Ženski nogometni klub Pregrada, poduzeće Kostel promet iz Pregrade, tvrtka AquafilCRO iz Oroslavja i tvrtka Štefan d.o.o. iz Kumrovca.
Plakete Krapinsko-zagorske županije za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu primili su Radio Kaj te Hrvatski savez informatičara za program Zimske škole informatike. Plakete Krapinsko-zagorske županije za iznimno postignuće u protekloj godini dodijeljene su Udruzi Sveta Ana za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te Udruzi mladih Feniks. Plaketu za životno djelo ove je godine pripala Viktoru Crneku koji je zbog bolesti bio spriječen prisustvovati dodjeli nagrada, pa ju je primio njegov sin Petar Crnek. U ime nagrađenih zahvalio se direktor Radija Kaj, Drago Gradečak.

U programu su nastupili Branko Greblički Ventek i Vinski brati te Lucija Jelušić.
Nakon svečane sjednice delegacije Krapinsko – zagorske županije i braniteljskih udruga položili su vijenac i zapalili svijeće kraj spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, a nakon toga nastavljeno je druženje svih uzvanika i gostiju u restoranu Zelenjak.

Izvor: KZŽ

 

Related Posts

Tags

Share This