Stipe Božić i njegovi snovi o Everestu ostavili posjetitelje bez daha

lis 22, 2020 by

Stipe Božić i njegovi snovi o Everestu ostavili posjetitelje bez daha

U ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige koji se održava pod motom  Razlistaj se! Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović” Klanjec priredila je u srijedu 21. listopada za svoje sugrađane pravu poslasticu jer je u goste pozvala jednu od najvećih hrvatskih legendi, čovjeka koji je sinonim za planinara, alpinista i himalajskog penjača, putopisca, snimatelja, ali i uvijek požrtvovnog člana Gorske službe spašavanja, Stipu Božića. 
Iako trenutna epidemiološka situacija nije išla na ruku Klanjčanima, predstavljanje knjige San o Everestu nisu propustili neki od članova HPD-a “Cesargrad”, Hrvatske gorske službe spašavanja te ljubitelji putovanja i putopisa, a elokventan i duhovit Stipe Božić vratio ih je u 1979. godinu, u dramatičnu avanturu svog prvog uspona na vrh Everesta i to s najteže, zapadne strane. Ekspediciji u kojoj je tada bio i 28-godišnji Božić trebalo je 45 dana, a 750 nosača je 22 dana nosilo 18 tona opreme do logora na 5.350 metara nadmorske visine.

Koja je vrijednost penjanja? Ja mislim da su to priče. Davno kada nas ne bude više, ostat će naše priče. Nadam se da će tako i moje priče ostati – rekao je na kraju predstavljanja u Klanjcu danas 68-godišnji Stipe Božić, koji još uvijek ostvaruje svoje snove.

Monografiju koja priča životnu priču naše alpinističke legende i oslikava njegove životne snove možete potražiti u Gradskoj knjižnici.

 

Related Posts

Tags

Share This