SJEĆANJE NA PATERA MARIJANA GAJŠAKA

velj 14, 2011 by

SJEĆANJE NA PATERA MARIJANA GAJŠAKA

Uz godišnjicu smrti p. Marijana Gajšaka, isusovca i vrsnog umjetnika, Ogranak Matice hrvatske Klanjec u suradnji s Filozofsko-teološkim institutom Družbe Isusove, Gradom i Kulturnim centrom Klanjec priredio je u subotu, 5. veljače predstvljanje monografije Marijan Gajšak-sakralna umjetnost, a u nedjelju 6. veljače, na sam dan smrti p. Gajšaka, misno slavlje u klanječkoj župnjoj crkvi po bizantsko-slavenskom obredu predvodio je mons. Nikola Kekić, grkokatolički biskup križevački uz sudjelovanje Ćirilo-Metodova kora iz Zagreba.

U prepunoj kino dvorani Kulturnog centra bogato opremljenu likovnu monografiju koju kao izdavač potpisuje Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, a suizdavači su Grad Klanjec, Ogranak Matice hrvatske Klanjec i Galerija Laudato, predstavili su autori dr.sc. p. Tonči Tstenjak, prof. Stanko Špoljarić, tehnički urednik prof. Mario Lenković i p. Ivan Cindori.  Uz njih na monografiji su još radili dr.sc. p. Vladimir Horvat i prof. Mirela Lenković.
Nakon pozdravne riječi gradonačelnika Klanjca Željka Kolara, u nadahnutom predstavljanju monografije koja na dvjestotinjak stranica predstavlja izuzetni umjetnički opus p. Gajšaka, svećenika Družbe Isusove i akademskog kipara i slikara, autori i suradnici biranim su se riječima prisjetili njegova umjetničkog puta, ali i suživota s ovim iznimno produhovljenim i samozatajnim Klanjčanom.
Važnost ovog događaja možda najbolje ilustriraju riječi Denisa Derka objavljene u Obzoru Večernjeg lista  upravo 5. veljače – “Isusovac, slikar i kipar rođen u okolici Klanjca Marijan Gajšak napokon j dobio reprezentativnu monografiju koja potvrđuje visoke umjetničke domete… Samozatajni Gajšak za života je imao samo pet samostalnih izložbi, brojnim njegovim radovima danas se gubi trag, ali monografija će zacementrirati njegov doprinos hrvatskoj, i to ne samo sakralnoj umjetnosti.”
Predsjednik klanječkog Ogranka Matice hrvatske Nikola Filko najavio je nove aktivnosti vezane uz pridavanje dostojnog značaja p. Gajšaku u njegovo rodnom kraju, a među najznačajnije svakako pripada postavljanje jedne od najpoznatijih njgeovih skulptura na Vidikovcu.
 U glazbenom dijelu ove lijepe večeri nastupila je Lucija Jelušić, mlada učenica srednje glazbene škole.

Dan nakon prezentacije ove vrijedne monografije, a sve u okviru programa “Sjećanje na život i djelo p. Marijana Gajšaka” u župnoj crkvi u Klanjcu po prvi je puta služena misa po bizantsko-slavenskom obredu kojeg je p. Gajšak posebno volio. Misu je predvodio mons. Nikola Kekić, grkokatolički biskup križevački uz arhimandrita Zvonimira Kurečića te klanječkog župnika p. Franju Jesenovića i vlč. Franju Glasa.
Poseban doživljaj klanječkim je vjernicima priredio Ćirilo-Metodov kor, muški pjevački zbor pod ravnanjem prof. Igora Kosa, a njihovo sudjelovanje u ovom misnom slavlju bilo je istovremeno i sjećanje kao i  izraz zahvalnosti za trenutke koje su u svom zboru podijelili s p. Gajšakom.

Leave a Reply