Održani Šesti proljetni susreti u Klanjcu

lip 16, 2014 by

Održani Šesti proljetni susreti u Klanjcu

Šesti proljetni susreti u Klanjcu uspješno su održani prošlog vikenda, 13. i 14. lipnja 2014. i to u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora-Podružnice Krapinsko-zagorske i Udruge za promicanje zdravlja “Korak po korak do zdravlja” Klanjec. Pokrovitelji ovog tradicionalnog dvodnevnog simpozija bili su Krapinsko-zagorska županija i Grad Klanjec, u čije su ime sudionike Skupa na otvaranju pozdravili zamjenica župana Jasna Petek i gradonačelnik Zlatko Brlek. Uspješan rad predavačima je zaželjela i tajnica zagorske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, dr. med. Nada Jačmenica.

Glavna tema ovogodišnjeg simpozija koji je okupio stručnjake iz područja medicine, prirodoslovnih znanosti  i turizma bila je priroda u funkciji zdravlja, a kao i svake godine, predstavljene su i dvije zavičajne kulturološke tema. Ove godine bilo je to predavanje mr.sc.Davorina Vujčića iz Galerije AA i Brankice Greblički iz Ogranka Matice hrvatske u Klanjcu pod nazivom Obitelj Augustinčić u Klanjcu te Slavka Vitomira Zamude – Povijesni zapisi o uzgoju vinove loze u Klanjcu i vinu Sokol.

Zainteresirani slušatelji u petak su mogli čuti izlaganja Jasne Gmajnički, dr.med. – Pokretom do zdravlja, 
autori Valentina Blažinčić , dr. med. Nikola Benković , dr. med., Vlatka Šoban , bacc.med. tech. predstavili su se temom Priroda ili lijekovi na prvom mjestu u liječenju boli? koju je u ime autorskog tima  prezentirala Vlatka Šoban. Vrlo inspirativno predavanje, rad Nade Jačmenice, dr. med., Marice Nadih, dr. med., Jasminke Halužan Bariša, dr. med. i Željke Žnidarić, dipl. oec. iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Stres i hobi, predstavila je dr.med. Nada Jačmenica.
Greta Gunek Mačukat iz Poliklinike za dječje bolesti “Helena” , s nizom suradnica, pripremila je za ovogodišnji Skup izlaganje pod nazivom – Učinci haloterapije kod djece – naša iskustva.
Subotnji program nastavljen je predavanjem prof.dr.sc. Damira Gortana – Novosti u liječenju šuma u uhu.
Stalni suradnici Proljetnih susreta u Klanjcu, Radovan Čepelak, dipl. ing.,prof. dr. sc. Ankica Senta Marić, Damir Andabaka, dipl. ing. iz Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” ove su se godine odlučili za intrigantnu  temu – Sutinske Toplice, toplice kojih nema, a prof.dr.sc. Rade Knežević, Ivana Filjević, Marina Barkiđija s opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu predstavili su rad  Ekološki sadržaji u funkciji turizma u divljini. Dijana Klasić, dipl. ing.,  ravnateljica Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti KZŽ, govorila je o  biološkoj raznolikosti zaštićenog krajobraza Zelenjak, Cesarske i Risvičke gore. 

Stručni voditelj skupa Priroda u funkciji zdravlja bila je dr.med. Jasna Gmajnički, a uz nju moderatorice Skupa bile su  i dr.med. Nada Jačmenica i dr. med. Ljerka Narančik Gurović.
Stručni radovi sa Skupa objavljeni su i u Zborniku radova u nakladi organizatora. Zbornik se može nabaviti u Kulturnom centru Klanjec.

Organizacijsku potporu Šestim proljetnim susretima  pružili su Kulturni centar Klanjec i Gradska knjižnica organiziravši za sudionike u Klanječkoj pelnici degustaciju vina Sokol iz vinarije Zvonka Severa te nastup Stjepana Horvata na harmonici i Tamburaškog sastava “Zelenjak”.

Related Posts

Tags

Share This