Proglašeni počasni obrtnici MUO Klanjec

velj 20, 2018 by

Proglašeni počasni obrtnici MUO Klanjec

Sredina veljače već je godinama rezervirana za tradicionalnu Obrtničku noć Međuopćinskog udruženja obrtnika Klanjec  pa je tako bilo i ove godine. U subotu 17. veljače 2018. u restoranu Zelenjak okupilo se devedesetak obrtnika i članova njihovih obitelji, a događanju su prisustvovali i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja, zamjenice načelnika Kumrovca i Tuhlja Danijela Lončar i Veronika Kolman,  predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, potpredsjednik OK KZŽ Darko Varga, glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić, potpredsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Damir Židanić, predstavnici obrtničkih udruženja iz brojnih zagorskih gradova i općina te poslovni suradnici MUO Klanjec.

Obrtnička noć započela je kraćim izvješćem predsjednika MUO Klanjec Mladena Županića koji se osvrnuo na rad Udruženja u protekloj godini. „U prošloj godini otvoreno je 18 novih obrta, a zatvoreno 14. Ono što ohrabruje je da nakon recesijskih vremena MUO bilježi lagani rast broja članova kojih je trenutno 181“, rekao je Županić te naglasio važnu ulogu prezentacije obrtničkih zanimanja koji se provode u 8., ali i u 7. razredima osnovnih škola, kako za učenike, tako i za njihove roditelje i koja će se  nastaviti i ove godine. 
Župan Željko Kolar također se u svom obraćanju prisutnim obrtnicima osvrnuo na poticanje mladih da upišu strukovne škole. „Krapinsko – zagorska županija je uvela stipendije za deficitarna zanimanja. Dovoljno je da dijete donese potvrdu da je upisalo školu, mi ga pratimo cijelo školovanje, a nakon toga garantiramo mu posao na području KZŽ”, rekao je župan Kolar te najavio povećanje bodovnog praga za upis u gimnazije. „Nema razloga da djeca sa slabijim prosjekom ocjena upisuju gimnazije, u gimnaziji imaju problema sa savladavanjem gradiva, pa poslije ne mogu upisati željeni fakultet. Povećanjem bodovnog praga za gimnazije proširit ćemo krug onih koji će se upisivati za strukovno obrazovanje“, rekao je župan Kolar, koji se također osvrnuo i na ohrabrujuće gospodarske pokazatelje koje ostvaruje Krapinsko-zagorska županija. „Mi smo jedna od četiri županije koja je prošle godine imala rast obrtništva u Republici Hrvatskoj. Imamo rast zaposlenih, u posljednje tri godine smo otvorili skoro 3.500 novih radnih mjesta. Ukupan prihod gospodarstva je u pretprošloj godini bio preko 12 milijardi kuna, a razgovarajući s gospodarstvenicima, 2017. godina je bila još bolja. U 2016. godini bili smo županija iz koje je najmanje ljudi iselilo, a u 2017. treća županija iz koje je otišlo najmanje ljudi“, rekao je Kolar.

Već tradicionalno ovaj godišnji susret obrtnika iskorišten je za javnu dodjelu priznanja.

Tako je Obrtnička komora KZŽ dodijelila diplome ovogodišnjim  jubilarcima:
Branimir Lovrečki primio je diplomu za 20, Ivan Burić i Dragutin Ulama za 25, Damir Sporiš za 30, dok su Ivica Lunko, Ivica Pogačić„Vulkanizer-autopraonica-prodaja guma“, vl. Ivan Petrišić te „Autoservis Petrinec“, vl. Slavko Petrinec primili diplome za 35 godina uspješnog vođenja obrta.

Diplome MUO Klanjec za višegodišnje aktivno sudjelovanje u radu udruženja, ostvarene rezultate i promicanje obrtničke struke dobili su Božo Sušec i Boris Kolman.
Obitelj Lunko primila je priznanje za 50, a obitelj Novosel za 55 godina kontinuiranog obiteljskog obrta.

Po prvi puta od svog osnivanja Međuopćinsko udruženje obrtnika Klanjec proglasilo je i svoje počasne članove. Posebnom odlukom Skupštine status počasnih obrtnika i Povelju MUO Klanjec za dugogodišnje promicanje ugleda obrtnika i obrtništva te rad kroz više mandata u tijelima Udruženja primili su Milena Broz, Danijel Greblički, Stjepan Krčelić, Željko Kodrnja, Dragutin Pavlinić, Ivan Petrišić st., Juraj Ricijaš i Ivan Zorman. Bio je to posebno emotivan trenutak ovogodišnje Obrtničke noći u kojem je Udruženje i javno izrazilo svoje priznanje i poštovanje prema dugogodišnjim obrtnicima koji su sada u mirovini, ali i dalje svojim znanjem i iskustvom doprinose uspjehu svojih obiteljskih obrta, ali i MUO u cjelini.
U dobrom raspoloženju uz Lepe cajte, Klapu Brv i Branka Grebličkog Venteka obrtnici klanječkoga kraja proveli su još jednu lijepu večer u zajedničkom druženju.

Related Posts

Tags

Share This